Futószőnyegekben kísért a múlt

Az óvatos és kényes svájciak horvát tengerparti élményei alapvetően még az egykori jugoszláv időkből származnak, és a repülővel megközelíthető nagyobb helyeken kívül (mint például Split vagy Dubrovnik) gyakorlatilag semmit nem ismernek az országból. Ám Horvátország a svájciak „darlingja" lehet – vélekedik Peter Niklaus Trösch, a svájci Tagesanzeiger munkatársa.

 

A cikk szerzője nemrég végigutazta a horvát tengerpartot, és élményeit egy nagy riportban összegezte. Peter Niklaus Trösch elsősorban azokra a leggyakoribb kérdésekre keresett választ, amelyeket honfitársai tesznek fel: barátságosak a horvát emberek? Mennyire van ez a vidék lerombolva, szétlőve? Egyáltalán léteznek ott rendes szállodák? És beszélnek a horvátok idegen nyelveket is?

 Íme, egy hamisítatlan svájci értékelés a horvát Adriáról: - A tengerparti üdülőhelyek infrastruktúrája összességében eléri a spanyolországi színvonalat. A busz- és hajójáratok pontosak és kényelmesek. A szállások tiszták és jól felszereltek, a stílus azonban már elég vegyes, hiszen az ultramoderntől a rusztikuson át a szocreálig, szinte minden megtalálható - értékel Peter Niklaus Trösch, hozzátéve: érdemes előzetesen tudakozódni arról, hogy a prospektusból kinézett szállodát mikor építették, és mikor újították fel. A szocializmusból visszamaradt nagy épületekben ugyanis még ott kísért a múlt futószőnyegek, másodosztályú faburkolatok, és műanyag gömblámpák formájában.

- A helyiek, ha a turista érdeklődést mutat irántuk, beszédesek és szívélyesek. Angol, német (északon olasz) nyelven jól el lehet boldogulni - folytatódik az élménybeszámoló. A cikk szerzője azonban találkozott olyan recepcióssal is, aki öntudatosan bizonygatta: lehetetlen, hogy a klíma rossz, és 35 fok van a szobában, biztos, hogy a vendég téved.

- Az étkezés jóval változatosabbá vált - írja Peter Niklaus Trösch, aki meglepve tapasztalta azt is, hogy az egykor megszokott kolbász/káposzta/slivovica menü mára szinte eltűnt. - Az országot turisták, és befektetők hada árasztotta el. Mindenki építkezik, mint az őrült. Persze ez érthető, hiszen Horvátországban találhatók a legszebb helyek az Adrián, fantasztikus  öblök, elbűvölő szigetek, és romantikus városok - összegez a svájci újságíró, elárulva még azt is, neki Rovinj, Trogir, Primosten, és Dubrovnik tetszett a legjobban Horvátországból.

Rovinj, a svájciak egyik kedvence
Rovinj, a svájciak egyik kedvence
Top cikkek