Glaszékesztyűs üveggyűjtés

A kukaturkálás Horvátországban is létező, kiegészítő foglalkozás. Megfigyeléseim szerint azonban itt elsősorban üveget gyűjtenek a konténerlátogatók, akik általában autóval járnak, és kesztyűt viselnek.

Egy üveg félliteres Karlovaèko sör 4,79 kunába, azaz 163 forintba kerül a spliti boltokban, a legtöbb helyen pedig arra is felhívják a figyelmet, hogy az üvegre betétdíjat számolnak fel. Ez plusz 42 forintot jelent. Rövid fejszámolással arra jutottam, hogy négy üres üvegből már kijön egy teli, ötből egy kiló kenyér, tízből pedig a jobbfajta tésztákból is egy nagyobb csomag.

 Üveget visszaváltani azonban nem is olyan egyszerű, mert a boltok többsége csak a biztosan ott vásárolt termékek göngyölegét veszi vissza, a vásárlás tényét pedig blokkal kell igazolni. Az eladók arra hivatkoznak, hogy se idejük, se helyük nincs az idegen üres üvegek kezelésére, aki tehát a vásárlás helyét bizonyító „dokumentum” nélkül váltana vissza, jobb, ha inkább profi átvevő helyet keres.

A többség persze nem őrizgeti a cetliket, és nem járja a várost az üvegeivel, inkább kidobja az aktuális sörös/boros/üdítős palackját. Ezeket kora este és hajnalban aztán igazi gyűjtők szedik össze a konténerekből.Van, aki csak úgy gyalogosan szatyorral, vagy netán kiskocsit húzva érkezik. A többség azonban autóval jön, és minimum gumikesztyűt húz a turkáláshoz. A minap azonban egy kiskosztümös hölgy óvatosan fékezett a konténerünk előtt, majd kiszállt, és szép komótosan  fehér kesztyűt vett elő. Szakszerűen nyitotta vele a szemetesünk fedelét, céltudatos mozdulatokkal vizsgálta át a tartalmát. Két pillepalackot és két sörösüveget emelt ki, amelyet autója csomagtartójába pakolt. Ha jól láttam, egész komoly gyűjteménye volt már üres üvegekből, mondhatni, kisebb vagyont halmozott fel.

Az üvegeket aztán gondosan leltárba vette, majd leporolta, elcsomagolta a kesztyűit, és gázt adott…

Kettõért fél liter tej kapható
Kettõért fél liter tej kapható
Top cikkek