Elcsúszott kagylótelepek?

Ismét fellángolt az évek óta húzódó határvita Szlovénia és Horvátország között – adta hírül szlovén lapokra hivatkozva az osztrák APA hírügynökség. Az történt ugyanis, hogy a horvát mezőgazdasági tárca által kiadott, kagylótelepeket megjelölő legújabb térképen a két ország tengeri határát a Piráni-öböl közepén húzták meg. Ez pedig a szlovén oldalon igen éles reakciókat váltott ki a hét elején.

Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter például a két ország között fennálló nyitott határkérdésekkel kapcsolatos „újabb provokációról" beszélt. Szlovénia diplomáciai jegyzékben fog tiltakozni a horvát akció miatt - jelezte a külügyminiszter.

A kormányzásban is részt vevő szlovén Néppárt (SLS) képviselőinek véleménye szerint Horvátország ismételten szlovén tengeri és szárazföldi területek bekebelezésére tett kísérletet. A Néppárt határozott és egyértelmű válaszreakciókra, és az illetékes uniós szervezetek értesítésére szólította fel a szlovén hatóságokat.A horvát Mezőgazdasági, Erdészeti, és Vízgazdálkodási Minisztérium visszautasította a határmódosítási kísérlet vádját. A térkép a két ország között érvényben lévő megállapodások alapján készült - hangsúlyozta a minisztérium szóvivője.

Mint ismeretes, Horvátország és Szlovénia a kilencvenes évek elejétől többször is megpróbált megállapodni az öböl hovatartozásáról. Egyetértésre azonban mindmáig nem jutottak, noha mindkét ország az ENSZ tengeri jogi egyezményére hivatkozik. Zágrábban azt a passzust idézik, hogy vitás esetekben a terület felező vonala tekintendő a határnak, Ljubljanában azonban hozzáteszik azt a kiegészítést is, hogy történelmi okok kizárhatják a felezést, szerintük ugyanis az öböl teljes egészében Szlovéniát illeti meg.

A szlovén és horvát halászok az elmúlt években többször is összetűztek a Piráni-öbölben amiatt, hogy ki, meddig merészkedhet a hajójával, és hol vetheti ki a hálóját. Most pedig „térképháború” kezd kibontakozni – kommentált az osztrák hírügynökség.

A vitatott öböl - részlet egy szlovén turistatérképből
A vitatott öböl - részlet egy szlovén turistatérképből
Top cikkek