Besárgul a Tádzs Mahal

A szmog miatt egyre sárgább a hófehér márványból épült Tádzs Mahal. Az indiai parlament közlekedési, idegenforgalmi és kulturális bizottsága elé terjesztett jelentés szerint a Tádzs Mahal fehér falaira finom por telepszik, és sárgás elszíneződést okoz.

Az Újdelhitől délre, Agrában fekvő emlékmű annak ellenére sárgul, hogy a környék levegőjét szigorú intézkedésekkel próbálják tisztán tartani. A légszennyezettségi mutatók nem is rosszak, a "lebegő szemcsés anyag" viszont az esős évszakot leszámítva soha nem látott tömegben terjeng a környéken - állapítja meg a jelentés. A szakértők szerint a lepedéket agyagpakolással kéne eltávolítani, mert ez az eljárás nem koptatja a falakat, s nem rontja a fémdíszeket.

A Tádzs Mahal Dzsahán sah parancsára épült felesége, Mumtaz Mahal halála után, az asszony emlékére. A hatalmas márvány sírpalotán 20 ezer munkás 17 évig dolgozott, mire 1648-ban végre elkészült. A világ egyik legnagyobb szabású építészeti alkotását naponta 20 ezer látogató keresi fel. (MTI)

Top cikkek