Új törvény házbontás helyett

A horvát kormány új törvényben szabályozta az építkezések engedélyezését, amelyet hamarosan a Parlament is megtárgyal. Ha elfogadják, 400 négyzetméteres összalapterületig - azaz tehát egy 100 négyzetméteres alapra maximum három szint húzható fel - ezentúl első körben mindössze elvi építési engedélyre van szükség a családi házak esetében.

 A helyi rendezési tervekhez csak a nagyobb épületeket kell majd a legapróbb részletig menően hozzáigazítani.

 Mindez nem azt jelenti, hogy bárki, bármit, bárhol építhet. Az építkezők azonban igen sok pénzt, időt és fáradságot megspórolhatnak azzal, ha a nagy vonalakban felvázol terveiket gyorsan előszűri, és véleményezi a hivatal. Eddig sokféle egyéb engedély, és nagyon részletes tervek kellettek ugyanis már első körben is, a határozat pedig igen lassan született meg, nem csoda, hogy sokan nem bírták kivárni, és már majdnem kész voltak a házzal, mire kiderült például, hogy arra a helyre, és akkora épületre biztosan nem kapnak engedélyt.

Az új törvény rendelkezéseivel tehát viszonylag hamar egyértelművé válhat, ha egy tervezett beruházás városrendezési vagy bármilyen más okból az eleve reménytelen kategóriába tartozik. (Vjesnik)

Az engedély megérkezéséig is lakni kell valahol
Az engedély megérkezéséig is lakni kell valahol
Top cikkek