Egymillió kuna kártérítés húsz év pereskedés után

Egymillió kuna kártérítést ítéltek meg Splitben a napokban egy több mint húsz évig húzódott műhibaper végén. Tatjane Duriæ még 1986-ban halt meg vakbélgyulladásban, a bíróság mostanra találta bizonyítottnak a férj állítását, miszerint orvosi mulasztás miatt veszítette el fiatal és állapotos feleségét.

Tatjana húsz nappal a halála előtt kereste fel a háziorvosát azzal, hogy nagyon fáj a hasa. A doktor további vizsgálatokra kórházba irányította, ám ott csak antibiotikumot adtak neki és hazaküldték. A fiatalasszony állapota a következő napokban egyre rosszabbodott, hiába szedte az orvosságot, magas láza volt, és nagyon görcsölt a hasa. Visszament a kórházba, ahol megállapították, hogy időközben perforált a vakbele. Azonnal műtőbe vitték, de már nem tudtak segíteni rajta. Tatjana 12 hetes terhes volt.

A férje, Milan, 20 éve keresi az igazságot. Mivel Tatjanát Milan határozott kérése ellenére sem boncolták fel, nehéz volt bizonyítania, hogy a rossz orvosi diagnózis okozta a tragédiát, ráadásul ügyvédet sem könnyen talált, aki vállalta volna képviseletét a kórház elleni perben. A bírság végül úgy ítélte meg, hogy legalább utólag, a gyász enyhítésére, és egyebek mellett a temetés költségeire, valamint a síremlékre egymillió kuna – 34 millió forint - kártérítés jár Tatjana családjának.

A rossz diagnózisért hibáztatható orvos jogi képviselője túlzónak ítélte a kártérítés összegét, a kórház vezetése pedig, ahol az eset történt, nyilatkozatban sietett leszögezni: semmi közük a volt Jugoszláv Haditengerészeti Kórház ügyeihez – 1986-ban még így hívták ugyanis ezt az egészségügyi intézményt. (Jutarnji List)

Top cikkek