Hajóeladásban topon

Faáruk, hajók és halak – ezek hozzák a legnagyobb bevételt a világból Horvátországnak. A statisztikák szerint 10 olyan horvát termék van (egyebek mellett még fémalapanyagok, gépek, ipari berendezések, bőr, szőrme, cellulóz, cukor és méz), amely versenyképes, és jól eladható külföldön.

A horvátok a legnagyobb nyereséget, évente mintegy 70 millió dollárt, a fafélék kivitelén érik el. Ezen kívül csak hajóértékesítésben sikerült 59 millió dollár pluszt elkönyvelniük, a halak exportján pedig 34 millió dollárt kerestek.

Horvátországban az első negyedévben a kivitel (2,63 milliárd dollár) azonban az import (5,58 milliárd dollár) 47 százalékát tette ki. Több mint kétszer annyi árut vásároltak tehát külföldről, mint amennyi horvát terméket sikerült eladniuk a világpiacon.

A kivitel és behozatal döntő többségét előállító, illetve igénylő horvát feldolgozóipar az év első három hónapjában - összehasonlítva a tavalyi év azonos időszakával - ugyan 13 százalékkal többet exportált, ám mindez az import 23 százalékos növekedésével járt együtt, ami tovább rontotta a külkereskedelmi mérleget.Import toplista:

Kőolaj (600 millió dollár)                    

Gépjármű (559 millió dollár)

Vas és acél (305 millió dollár)

Ipari gépek és berendezések (241 millió dollár)

Fémtermékek (218 millió dollár)Export toplista:

Hajók (259 millió dollár)

Kőolaj és kőolajszármazékok (214 millió dollár)

Elektromos berendezések és részegységek (196 millió dollár)

Ruházati termékek (115 millió dollár)

Fa (84 millió dollár)

A legsikeresebb termékek
A legsikeresebb termékek
Top cikkek