Sátrak zöld fügefalevéllel

Horvátországban, az Iszriai félsziget legészakibb fokától, Savudrijától, egészen le délig, a dél-dalmát Privlakáig 526 kemping található. Ezek összesen mintegy 180 ezer túristát tudnak elszállásolni.

Százhatvanegy horvát kemping több mint 1000 férőhelyes, 365 pedig maximum 30 fő elhelyezésére alkalmas, úgynevezett minikemping.

A horvát kempingeket a szállodákhoz hasonlóan csillagokkal sorolják kategóriákba, méghozzá kettőtől ötig. Nagyjából három fő típust különböztethetünk meg: kempingező-helyeket kínálókat, épületekkel is (bungalók, apartmanok, akár még kisebb szállodák is) rendelkező telepeket, a minikempingek pedig csak korlátozott számú parcellát ajánlanak.

A naturisták 11 hagyományos kempingben nyaralhatnak, ezek közül hat Iszriában, három a Kvarneren, kettő pedig Dalmáciában van. (A horvát kempingek többsége három és négycsillagos. Minőségi szintjük megfelel a nyugat-európai hasonló besorolásúaknak.)

A kempingek általában áprilisban nyitnak és októberben zárnak. A nemzetközi kempingkatalógus külön kiemel 20, ökológiai szempontból kiváló horvát kempinget, és a környezetükben lévő kiemelkedően tiszta vízű strandot, ezeket zöld fügefalevéllel jelölik meg a tájékoztatókban.

  És akkor most az árakról: Umagon az 5000 férőhelyes 3 csillagos kempingben főszezonban, azaz július-agusztusban személyenként és éjszakánként 7 eurót kell fizetni, a gyerekek után 4,5 eurót, egy parcella 14-17,5 euróba kerül, kutyát, macskát pedig naponta 2-3 euróért lehet a kempingben tartani.

Délen, Orebiæ környékén egy 4 csillagos, 150 férőhelyes kempingben a felnőttek 4,9 euróért szállhatnak meg főszezonban, a gyerekekért 3,4 eurót kérnek, a személyautó és sátorhely, illetve a lakókocsi elhelyezése éjszakánként 6,20-10 euróba kerül.

 

Nem mindegy, hogy milyen strand van a kemping mellett
Nem mindegy, hogy milyen strand van a kemping mellett
Top cikkek