Evezni, repülni, mászni

Sokan vannak, akik a szabadságukat nem csupán napon fekvéssel vagy tengerben lubickolással töltenék, nekik túrázást, kerékpározást, kajakozást, sárkányrepülést, hegymászást ajánlhatunk Horvátországban. Íme, aktív pihenés nyüzsgő nyaralóknak.

Zágráb, Ogulin, Rovinj, Pazin, Split, Omiš – kezdőknek is alkalmas pár méteres szikláktól, edzett mászókat csábító száz méteres meredélyekig remek mászóterepek találhatók Horvátországban. A horvát alpinisták egyébként számos Himalája expedícióban vettek részt, az országban igen aktív alpinista élet folyik.

Egyre több a kerékpárút is az Adria mentén, amelyeken például a nemzeti parkokokat kiválóan végig lehet járni. A Plitvicei tavak biciklis útjait Európa legszebbjeként jegyzik. A szigetekre a kompok, és kirándulóhajók ingyen, vagy egészen minimális összegért viszik át a kerékpárokat.

Aki pedig tekerés helyett szívesebben evezne, megteheti a tengeren is, a sea kayaking túrákon olyan öblök, és homokos partrészek is felfedezhetők, amelyekre még vitorlással sem lehet eljutni. A legintenzívebb kajakos élet Mljet, Brijuni és a Kornát szigetvilág környékén van. A horvát Adria viszonylag biztonságos a kajakozáshoz, a szigetek többségének egyik oldala mindig jól védett a szelektől és a hullámzástól. Horvátországban általában egy vagy kétüléses polietilénből készült kajakokat lehet kölcsönözni. (A búvárszemüveg, pipa és uszony se maradjon otthon!) riverfree.hr  

Repülni pedig ejtőernyővel, sárkányrepülővel, de még hőlégballonnal is lehet. A legjobb repülős kalandok helyszínéhez ajánlható: Gorski kotar, Velebit, Biokovo helység, Krk, Brač, Hvar…

Védett vizeken
Védett vizeken
Top cikkek