Meztelen nyaralás

Wallis Simpson és VIII. Edward a városatyák jóváhagyásával vetkőzhetett meztelenre még 1936-ban, Rab szigetén. A krónikák szerint tehát Wallis és a trónról miatta lemondott angol herceg volt hivatalosan az első naturista pár Horvátországban, sőt talán Európában is.

A meztelen strandolás később komoly hagyománnyá vált a horvát Adrián, a múlt század hetvenes, nyolcvanas éveiben igazi naturista paradicsomokat alakítottak ki Isztriától Dubrovnikig.


Az, hogy Horvátország az FKK (Frei Körper Kultur - azaz a szabad testkultúra) egyik európai központja lett annak is köszönhető, hogy a helybeliek elfogadták a meztelenül kempingezőket, nem háborgatták őket, nem leselkedtek utánuk. Sőt, olyan FKK centrumok jöttek létre, ahol posta, sportpályák, boltok, éttermek állnak a meztelenül nyaralók rendelkezésére. Ezekre a zárt területekre csak INF (International Naturist Federation) tagsági kártyával lehet belépni, de szívesen látnak minden olyan családot is, amelynek tagjai a naturista mozgalom szabályait elfogadják és betartják. (Egyedülálló férfiakat azonban csak a nemzetközi naturista szervezet tagságijával engednek be.) 

Horvátországban meztelenül strandolókat a zárt naturista telepeken kívül is gyakran látni, szinte minden szabadstrand környékén, a zártabb öblökben.

A legtöbb naturista kemping Isztrián van, például Umagon, Poreè környékén pedig több ezer férőhellyel egy egész naturista település jött létre.

 Krken is igen sok helyen hódolnak a meztelen nyaralás örömeinek, csak úgy, mint Pašman szigetén. Šibenik mellett öt nagyobb nudista strand található. Braèon a híres földnyelv (Zlatni rat) mellett is lehet meztelenül napozni, fürdőzni. Hvaron pedig már hivatalosan is Nudistnak nevezték el az egyik eldugott öbölben található települést.

Top cikkek