Nyitott kapuk a horvát turizmusban

A mielőbbinek remélt uniós csatlakozás követelményeinek megfelelve, Horvátország kicsit szélesebbre tárta a kapuit a külföldi munkavállalók előtt. Bo¾idar Kalmeta turisztikai miniszter a napokban bejelentette, hogy ezentúl a külföldiek is ugyanolyan feltételekkel dolgozhatnak a turizmus területén, mint a horvát állampolgárok.

Új rendeletben szabályozták azt is, hogy a hajózási üzletágban érdekelt cégek nemcsak a kikötőkben, hanem a helyi önkormányzatok által kijelölt, turisták által kedvelt, és a szálláshelyek közelében lévő területeken is vállalkozhatnak. Ezeket a részeket ki is bérelhetik, illetve koncessziós jogot vásárolhatnak rájuk.

A liberalizálásnak persze ára van, a horvát állam komoly bevételekkel számol meglehetősen borsos regisztrációs díjak és adók formájában az új rendelkezésekkel, amelyek elsősorban a külföldinek adnak most lehetőséget arra, hogy eddig nem teljesen szabályosan működő turisztikai vállalkozásukat, és feketén dolgozó alkalmazottaikat bejelentsék, azaz legalizálják.

Top cikkek