Pünkösdkor bort kóstol az ország

Ha a terv beválik, pünkösd valóban piros lesz. Bortól piros, mivel a három napban kinyitnak a legjobb pincék, és várják a kóstolni vágyókat.

Egy másodjára megrendezett eseményt csak némi erőfeszítéssel lehet hagyományosnak becézni. De a siker az mégis valahogy gerjeszti a tradíció kialakulását. Először tavaly fogadták az összeszövetkezett bortermelők a borkedvelőket. Kinyitottak és előzetes bejelentkezés nélkül is fogadták is betévedőket. Tavaly egy napig, az idén a meghosszabbodott hétvégén, azaz három napig tart majd a kóstolás, a borok illatának, színének, ízének - és persze erejének próbálgatása országszerte.

Róna Iván, az eseményt szervező Magyar Turizmus Rt. Vezérigazgatója sokat vár ettől a három naptól. A tapasztalatok szerint a hazai utazók jó része szívesen vesz részt borkóstoláson. Élményekre van szükség, s a kiváló magyar borok kóstolása ezek egyik kézenfekvő eleme lehet. Adatokat citál: az év eleji felmérésükkor a válaszadók 40,2 százaléka jelezte: szívesen vesz részt borfesztiválokon, 36,5 százalékuk szívesen utazik borkóstolásra. A megkérdezettek 67 százaléka szerint a helyi ételek és italok kóstolása hozzátartozik az utazáshoz.

Most alkalmuk lesz erre. És némileg olcsóbban, hiszen a pincék e három napban reggel kilenc és este hét között nyitva tartanak, sőt fél áron kóstoltatnak és palackozott italaikat is engedménnyel adják majd. Róna, aki évtizedek óta dolgozik az idegenforgalomban, úgy tartja, hogy ilyen programokkal is segíteni kell a hazai turizmust, hiszen a külföldiek is oda utaznak szívesen és sokan, ahol a helyiek is jól érzik magukat, pihennek szórakoznak, esetleg olyan kellemes új módiknak élnek, mint a borturizmus.

A három nap alatt a borkedvelők, akár több régióba is eljuthatnak: mind a huszonkettő magyarországi borvidék képviselteti magát a programban. Összesen százhúsz pince nyílik meg. Nem kell persze csupán pincére gondolni: a bortermelők sokszor borkorcsolyával, akár meleg étellel, néha szállással is várják a borkedvelőket. Nem véletlen, hogy több nevezetes borvidékünkön a vezető termelők szállodát, éttermet is nyitnak.

Hogy tervezhetjük meg a pünkösdi kóstolótúrát? Róna Iván alapos felkészülést tart helyesnek. A Magyar Turizmus honlapján máris olvashatók a pincészetek adatai, kínálatuk, az ott igénybe vehető kedvezmények. A lista megjelenik május 18-án a Népszabadságban is, s a MT Zrt. Itthon-Otthon nevű kiadványában, amelyet több sajtótermékhez csatolnak. Mindehhez még hozzáteszi, hogy ezekben a napokban borfesztivált tartanak Tokajban és Gyöngyösön is.

Top cikkek