Macskaugrásra a Balatontól

Ha csak egy hosszabb hétvége, vagy pár nap jut a pihenésre, akkor ehhez remek helyszín a Káli-medence. Alig egy macskaugrásra a Balatontól északra van néhány falu és egy különös természeti táj, ahol kellemesen lehet bóklászni, bámészkodni.

A 9000 hektáros területet 1984-ben védetté nyilvánították. Azóta különösen tartja magát az a mondat, amit a turistáknak szánnak: ne hozz semmit, és ne vigyél el semmit. Ezzel is megpróbálják jelezni az itteniek: olyan természeti táj maradt még errefelé viszonylag épen, amelyet feltétlenül óvni kell.

A Káli-medence különös, Európa-szerte híres geológiai kincse a kőtenger. Amerre jár az ember, a mezőkön, domboldalakon furcsa, lapos kövek hevernek. Ez a sajátos kőtenger úgy keletkezett, hogy a vulkanikus utóműködés idején hévizes források törtek fel, és a forró víz az itt található fehér homokot kemény kőhalmazzá ragasztotta össze. Ebből jöttek létre a különböző alakzatok, sziklák, innen e kővidék változatossága.

A térség kis települései nagyon szépek. Szentbékkálla, Köveskál, Salföld vagy Kővágóörs egyre inkább igyekszik megőrizni az építészeti hagyományokat. Az utóbbi években elég sok városi ember és külföldi vett errefelé házakat, tanyákat, és a lepusztulóban lévő épületeket a régi népi stílusban újította fel. A kicsi, zegzugos utcákon a régi falusi hangulatot árasztják a fehérre meszelt, zsindelyes házak. S miközben sűrűsödnek a helyreállított épületek, még mindig vannak a vidéken omladozó, gazdára váró házak.

Bár mindegyik település a maga nemében vonzó, de a legérdekesebb talán Salföld. Itt található, az őshonos magyar háziállatfajtákat bemutató Természetvédelmi Major, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. A major a korábbi tsz területén jött létre. Ma a régi falusi környezetet bemutató látogatóközpont, ahol eredeti körülmények között lehet nézegetni a hagyományos magyar háziállatokat. Bivalyok, lovak, szürkemarha-nyáj - csupa olyan teremtmény, akiket a mai gyerekek legfeljebb a tévében láthatnak. Itt megnézhetik őket, s viszik is ide rendszeresen az iskolák a diákokat. A turisták pedig lovas túrákra vagy gyalogos utakra indulhatnak.

Régi falusi hangulatot árasztanak a térség települései
Régi falusi hangulatot árasztanak a térség települései
Top cikkek