Hógolyózás az Egyenlítő mentén

Negyvenkét évnyi függetlenség elég volt ahhoz, hogy az egykori fejlődő országból a világ egyik legfejlettebb országa, na jó, városállama legyen.

Szingapúr az Egyenlítőtől 138 km-re fekvő metropolis elképesztő változáson megy át. Érdemes megnézni. Néhány éve adták át Szingapúr Changi nevű repülőterét, amely tavaly 35 millió utast fogadott. A 680 négyzetkilométeres miniállamban alig 4,5 millió ember lakik. Már a reptéren érződik, hogy itt másként mennek a dolgok. Az útlevél-ellenőrzés előtti folyosón három marcona katona állt gépfegyverrel. Tíz lépésre tőlük viszont tucatnyi, ingyen internetezésre lehetőséget adó számítógép. Csúcstechnika és szigor - e kettő és sok más Szingapúr.

A városban kiváló a közbiztonság. Éjjel is nyugodtan sétálhat az ember az utcákon, kizárt, hogy baja essék. De éjjel-nappal be kell tartani bizonyos szabályokat. Nem szabad például rágózni, mert a nyúlós gumik eltávolítása bonyolult és költséges. Ha mégis, büntetés a vége. Nem szabad az aluljárókban motorozni és kerékpározni, mert azzal a gyalogosokat veszélyezteted, ha mégis, ezer dollár a büntetés. (Egy szingapúri dollár 130 forint.) Hasonló szigorú előírások miatt a metróban és a padokon nincsenek graffitik és elvétve látni eldobált szemetet.

Maga a város olyan, mintha valamelyik amerikai metropolis központját telepítették volna át a Maláj-félsziget csücskére. Hatalmas, 30-50 emeletes üveg- és márványpaloták épülnek lépten-nyomon, amelyek között a legjobb, legmenőbb autók araszolnak. A tömegközlekedés viszont kiváló. Teljesen automata és hagyományos metró mellett buszok is járnak.

A régmúlt, a hagyomány nyomai lassan elvesznek a hipermodern városban, de azért a Kis-Indiának nevezett rész, vagy éppen a kínai város néhány utcája igazi keleti hangulatot idéz. A nációk kavalkádja pedig elképesztően izgalmas. A lakosság 77 százaléka kínai, de él itt sok indiai, maláj és európai is. Az üzleti és a gazdasági élet közlekedőnyelve az angol, de a többi nép anyanyelve is hivatalos. A sokféle nép étkezési kultúrájának sajátos egyvelege mindenkit lenyűgöz, mint ahogy lenyűgöző a 42 évnyi függetlenség alatt elért fejlődés.

Itt létesült a világ első éjszakai szafarija, a világ legnagyobb mesterséges vízesése és a legnagyobb szökőkútja. Van jégpalotája is, ahol állandóan mínusz öt fok a hőmérséklet. A kinti harminckettő-harmincnégy fokról betérő ember beöltözik, majd síel, szánkózik, hógolyózik - a tengerszintet néhány méterrel meghaladó magasságban 138 kilométerre az Egyenlítőtől!

A világ második legsűrűbben lakott országában nem érződik a zsúfoltság. Hatszáz közparkjának köszönhetően szellős és barátságosan zöld a város. A Jurong Madárparkban hatszáz madárfaj kilencezer példánya száll, tityeg-totyog a látogatók örömére. A betérők pingvint etethetnek, rácsodálkozhatnak a papagájokra, flamingókra, illetve ha szerencséjük van, azt is bemutatják, hogy miként vadásznak a tehetősek sólymokkal. A helyi botanikus kertben több ezer orchidea virít, de van ott sok más növény is. Röpke óra alatt bejárható a vízesésekkel, tisztásokkal, illetve sűrűn benőtt erdőfoltokkal tarkított látványosság. Aki ennél is többre vágyik, annak mindenképpen el kell látogatnia a világ egyik legszebb állatkertjébe. A szokásos bemutatók - állatsimogató, lovagolás, sétakocsikázás - mellett olykor kígyóbűvölő tart előadást, majd a fókák adnak műsort.

Egy hónapnál rövidebb tartózkodás esetén nem kell vízum az országba. Kell viszont sok-sok pénz, mert a látványosságoknak jelentős része csak belépő ellenében élvezhető. De ha már ott vagyunk... A városról mindent megtudhatunk a www.visitsingapore.com honlapról. A nagyobb európai repülőterekről közvetlen járatok indulnak Szingapúrba.

A város olyan, mint egy amerikai metropolis
A város olyan, mint egy amerikai metropolis
Top cikkek