Ausztria ujjong: végre van hó!

Öt perccel tizenkettő előtt - sóhajtottak fel megkönnyebbülten az ausztriai téli üdülőhelyeken szállodások, síliftkezelők, étteremtulajdonosok, de azok is, akik a februári iskolai-egyetemi síszünetet hagyományosan valahol a hegyekben töltik. Ők azok, akik a pillanat kedvéért a klíma melegedéséről a minap közzétett ENSZ-jelentést is félresöprik (egyelőre): most nem kell a szomorú jövőn keseregni, lehet örülni a jelennek. Vagyis hogy végre leesett a hó, s legfeljebb rosszabb napokon süllyed a hóhatár 500 méter környékére. Összesen nyolcszáz olyan település van Ausztriában, amely számára létfontosságúak a téli üdülők. Évente csaknem 30 millió a vendégek száma, ennek kétharmada külföldi, s ha szigorúan a statisztikát nézzük, nincs osztrák, aki ne utazna el legalább egy hét- végére a síterepekre. Ők, a hazaiak egyébként igen türelmesek, mivel elképzelni sem tudják, hogy elmaradhat a tél, vagyis a hó, az idei ugyancsak enyhe időben sem mondták le lefoglalt szállásaikat. A külföldiek már bizalmatlanabbak - mesélik az idegenforgalmisok, de nem is az idei esztendőt érinti súlyosabban a novembertől csaknem februárig tartó példátlan téli tavasz. Inkább a jövőt kell félteni, vagyis hogy a téli üdülésüket tervezők megrettennek, és inkább valamilyen biztonságosan napsütötte tengerpartot választanak síelés helyett - ha ugyan megadatik ma bármilyen időjárási biztonság.

Az eddigi tanulság az, hogy a kombinált programot kínáló üdülőhelyek jártak jobban, illetve azok a vendégek, akik ilyet választottak. Ha nincs hó, van más kikapcsolódási lehetőség, a wellness rafinált formái, nem beszélve a túrák öröméről. A szállodai vagy a településen létesített fedett uszoda sok mindenért kárpótol - igaz, mindez óriási beruházást igényel. Ebből az is következik, hogy megint a nagyok járnak jól, azok, akiknek telik ilyen bővítésekre. A turista oldaláról nézve: nem biztos, hogy szerencsések voltak az idén a kisebb és könnyebben megközelíthető üdülőhelyeket választók. A magasabban fekvő területeken egy perc fennakadás nem volt: ezerkétszáz méter táján segít a hóágyú, bármennyire is berzenkednek ellene a természetvédők. Alacsonyabban nem érdemes még a gondolattal se foglalkozni, hiszen ha nincs elég hideg, nem marad meg a méregdrágán előállított műhó.

Az itteni fő síszezonra megérkezett tehát a várva várt hó is, de azért aki távolabbról indul, annak érdemes figyelni a jelentéseket az aktuális helyzetről. A helyszínen pedig van még valami, ami elengedhetetlen: komolyan venni az ezernyi figyelmeztetést a lavinaveszélyre. Nincs település Ausztriában, ahol ne lenne a jelzés órára kész, s minden szálláshelyen készséggel adnak felvilágosítást. A veszélyek senkit nem kell hogy elriasszanak, Ausztria igen jól felkészült, okos és megbízható az előrejelzés, és ha netán baj van, jól szervezett a mentés. A sífelszereléssel sem érdemes bajlódni, minden üdülőhelyen lehet bérelni lécet, bakancsot, és a hozott felszerelést készséggel ellenőrzik, a kötéseket beállítják. Ez igen fontos, köztudott, hogy csakis a pontosan, egyénre állított kötéssel kerülhető el a baleset.

Az Ausztriát és a sílehetőségeket ismerők se igen veszik a bátorságot, hogy tanácsot adjanak, ki melyik üdülőtelepülést válassza. A kínálat óriási, a színvonal megbízható, s nemcsak a legismertebb Salzburg, Stájerország, Felső-Ausztria, avagy Karintia, hanem a kisebbek, a kevésbé népszerűek Alsó-Ausztriában vagy bármely más vidéken készséggel nyújtanak részletes felvilágosítást. Nincs hiány honlapokból, amelyek közül némelyik - Osztrák Turizmusé - magyar nyelvű tájékoztatást is ad a választékból (www.aust-ria.info.hu).

A legáltalánosabb honlap a szállást keresőknek a www.austria.info, vagy a www.tiscover.at. Fontos információkat nyújt a www.winteropening.com, de elég megkeresni egy-egy nagyobb sívidéket, sőt kisebb települést a neten, s el sem lehet kerülni a vendéghívogató ajánlatokat.

Karintia hegyeiben
Karintia hegyeiben
Top cikkek