Ne lehelj a denevérre!

A Mecsek egyik legismertebb természeti kincstárában, az Abaligeti-cseppkőbarlangban azt kérik ilyenkor a látogatótól, hogy fejüket lefelé hajtva fújják ki a levegőt, nehogy a mennyezetről lelógó alvó denevérek a melegtől felébredjenek. A kérés annyira hatásos, hogy sokan még a levegővételt is meggondolják, noha éppen itt, a klímája miatt kétszáz éve látogatott gyógybarlangban kellene egy nagyot szippantanunk.

Az Abaligeti-barlang bejáratának környékén már kétszáz éve keresik az enyhülést azok, akik légzéspanasszal küszködnek. Régen fáklyákkal jutottak egyre beljebb, ma a kevés hőt kibocsátó korszerű, a barlangi élővilágot és a cseppköveket védő elektromos világítás segíti itt a látogatót. Az időközben a folyamatos kutatások nyomán a turisták számára a 466 méteren megnyitott főágban a barlangrendszer bejárása remek kaland. Egyrészt a klíma kellemes, köszönhetően a 97 százalékos páratartalmú levegőnek és a benne található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak, ami által a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek enyhülést hoz.

Másrészt viszont a barlangi patakokkal szabdalt földalatti vágatok izgalmas környezet teremtenek itt. A víz eróziós tevékenysége által alakított formavilágának köszönhetően régebben a világ száz természeti csodája közé is sorolták ezt a barlangrendszert, ami persze nemcsak az ember figyelmét keltette fel.

Lakik itt ugyanis - többek közt - ezerszámra összesen 19 denevérfaj is, akik közül a legismertebb a nagy patkósorrú. Magyarországon denevérből ez a legtöbb, mit láthat a turista. De ha még ez is kevés, akkor többet, pontosabban sokkal többet tudhatunk meg a bőregerekről Abaligeten, ahol egy egész múzeumnyi ismerettel vértezhetjük fel magunkat: ugyanis közvetlen a barlang szomszédságában található a Denevérmúzeum, ahol mind a barlang, mind pedig a Duna- Dráva Nemzeti Park élővilágáról sok érdekességet megtudhatunk.

A barlangban egyébként az enyhébb teleken - amilyen ez a mostani is -, a bejárathoz közelebbi járatokban végzik mókás - vagy éppen lélegzet-visszafojtásra intő - tornagyakorlataikat a denevérek, akik a nagyobb hidegekben pedig behúzódnak az enyhet adó távolabbi járatokba. Gyakorta pedig épp a barlangi turistaösvények fölött szenderülnek álomba, hát ilyenkor nem kellene őket felriasztani. Ha közelebbről akarjuk megismerni ezeket a szárnyas jószágokat, akkor töltsünk több időt a Denevérmúzeumban, ami március 15-ig délelőtt 10-től délután háromig látogatható. Ha pedig túrázni van kedvünk, nézzünk szét a barlang fölötti túraösvényen, bédekkernek meg vegyünk magunkhoz a barlang pénztáránál egy túrakalauzt, ami eligazít a mecseki táj változatosságában, a erdők, irtások, víznyelők világában.

S ha már a környéken járunk, fogadjuk meg Enyedi Gábornak, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága turisztikai referensének ajánlását: sétáljunk egyet a Vízfő-tanösvényen, a szomszédos Orfűn. Ezt a tanösvényt ugyanis akár mankóval is be lehet járni, vagy keressük Cserkút és Kővágószőlős környékén a Jakab-hegyit, ahol a Pálos-kolostor romjai, vagy a halomsírok pótolják azt, amit a természet a cifrább hónapokban nyújtani tud. A mecseki túrák közt a Pécstől északra található Melegmányi-völgy is remek célpont, ahol egy kicsit csapadékosabb időszakban a bükki Szalajka-völgyhöz hasonló fátyolvízesést láthatunk.

Az abaligeti gyógybarlangba minden egész órában, vezetővel lehet bejutni, a nyitva tartása megegyezik a Denevérmúzeuméval: október 15.-március 15. 10.00-15.00 (az utolsó csoport délután kettőkor indul), március 15.-október 15. 09.00-18.00 (az utolsó csoport ebben az időszakban délután ötkor zárja maga mögött a bejáratot). A szünnap egész évben a hétfő. A pollenmentes környezetbe allergiásokat is várnak, érdeklődni a (72) 498-766-os, illetve a (30) 377-3404-es telefonszámokon lehet. További info a www.ddnp.hu honlapon.

Tizenkilenc denevérfaj él a barlangban
Tizenkilenc denevérfaj él a barlangban
Top cikkek