Síneken robog az időgép

Egy felmérés szerint tíz emberből hét legelőször az időutazást próbálná ki, ha erre lehetősége lenne. Ennek alapján a holnap, illetve a hét végén induló, múltidéző emlékvonatok sikerre vannak ítélve.

A Hadtörténeti Intézet és a MÁV '56-os múzeumvonata október 24. és november 2. között az ország 19 nagyvárosát keresi fel. A mozgó kiállítás a szabadságharc eseményeit eleveníti fel, fél-fél napot tartózkodva a fogadó város pályaudvarán Salgótarjántól Székesfehérvárig. A vonat első felében egy poggyászkocsit alakítottak át erre a célra, a második felében nagy képernyős plazmatévén nézhetik végig az érdeklődők a felkelésről szóló felvételeket, dokumentumfilmeket. Aki viszont valami kézzelfogható emlékre is vágyik, azt korabeli harci eszközök, tankok, légvédelmi ágyúk és szovjet csapatszállító járművek várják a gördülő múzeumban.

Aki még messzebbre szeretne visszapöfögni az időben, azt a hétvégén a II. Rákóczi Ferenc újratemetésének századik évfordulója alkalmából induló nosztalgiavonat várja. A vonat Budapest és Kassa között közlekedik, azon az útvonalon, amelynek végén a legnagyobb magyar szabadságharcos hamvai örök nyugalomra leltek a kassai Dómban. Száz évvel ezelőtt a fejedelemmel együtt térhettek haza az emigrációba kényszerült, idegenben elhunyt s eltemetett vezetők, Zrínyi Ilona és Rákóczi József, Bercsényi Miklós és Csáky Krisztina, Esterházy Antal, Sibrik Miklós, Thököly Imre földi maradványai is.

- Eredetileg a vonat egyik kocsijába mozgó kiállítást rendeztünk volna be, de a kulturális tárca nem támogatta az ötletünket - magyarázza Szendrei András főszervező. Ők viszont nem adták fel: a kiállítókocsi helyét emlékkocsi vette át, melyben a Rákóczival kapcsolatos relikviák, zászlók, fényképek kapnak majd helyet.

A századfordulós kocsikon korabeli ruhákba öltözött hölgyek várják majd azt a százötven utast, akik a Nyugati pályaudvar még Ferenc József számára készült Királyi Váróterméből indulhatnak a szabadságharcos fejedelem életének főbb állomásai felé. A 424-es gőzmozdony előbb Miskolcon, Rákóczi egykori lakóhelyén áll meg, majd Sárospatakon, ahol a vendégeket hagyományőrző lovasok köszöntik. Az első nap programja Sátoraljaújhelyen zárul, ahol a fáklyákkal, zászlókkal feldíszített állomásra pöfög be a gőzös, az ünnepi menetet itt színházi előadás kíséri. Másnap emlékünnepségen vehetnek részt Kassán, majd a nosztalgiavonat befut Borsiba, ahol Rákóczi szülőházát látogatják meg a résztvevők.

A jegyek korlátozott számban még kaphatók a Nyuga- ti pályaudvar nosztalgiajegypénztárában, vagy megrendelhetők interneten, a mavnosztalgia.hu weboldalon. A kétnapos utazáson való részvétel 25 ezer forintba kerül. A hat kocsiból álló szerelvényt étkezőkocsival is felszerelték. (P. S. Zs.)

A Rákóczi nosztalgiavonatot a hét végén 424-es mozdony húzza majd
A Rákóczi nosztalgiavonatot a hét végén 424-es mozdony húzza majd
Top cikkek