Nyár végi kalandozások az Alföldön

Az Alföldön a legnagyobb nyári programok, a legtöbb látogatót vonzó fesztiválok már lezajlottak ugyan, véget ért a debreceni virágkarnevál, a gyulai színházfesztivál vagy a hortobágyi hídi vásár is, ennek ellenére Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megye számtalan látnivalót kínál a nyár végi napokra is.

Az újabb programok közül meg kell említeni, hogy Hortobágy községben a napokban megnyílt az ország egyetlen "látványmadárkórháza", ahol madármentő kiállítás, ökoteleház, nagyröpde és látványkórház várja a látogatókat. A madárpark egyik különlegessége, hogy a sérült, beteg állatokon egy üvegfalú műtőben végzik el a szükséges beavatkozásokat. A nagyröpde kialakítása pedig azért érdekes, mert a hatalmas "kalitkába" - ahol ölyveket, héjákat, baglyokat és gólyákat tartanak - a vendégek is besétálhatnak egy fahídon keresztül. A felnőttjegy 500, a gyermekjegy 300 forintba kerül.

Kicsit a hortobágyi pusztánál maradva: aki a 33-as főúton szeli át a rónaságot, az új magaslesekkel találkozhat az országút mentén. A faalkotmányokat pár hete helyezték ki azzal a céllal, hogy az autósok ne csak átszáguldjanak a nemzeti parkon, hanem lássanak is valamit: a magaslesekről nagyszerű látvány tárul elénk a vizes, zsombékos élőhelyekre, megtapasztalhatjuk, hogy a puszta nem is olyan lapos, amilyennek látszik, hanem kisebb-nagyobb félmocsaras területek szabdalják, amelyek a városi szemnek különleges látnivalókat rejtenek. A legközelebbi hortobágyi nagyrendezvény egyébként október elején lesz: a kilenclyukú hídnál akkor tartják a hagyományos bikavásárt.

Ha másfajta alföldi természeti szépségekre vágyunk, akkor nyugat felé vegyük az irányt, a Tiszazug felé, ahol érdemes megnézni a tiszakürti arborétumot, illetve a Körös-Maros Nemzeti Parkot, s onnét már csak egy ugrás a Nagykunság, a kiváló termálfürdők vidéke. Túrkevén, Mezőtúron vagy Cserkeszőlőn járva a pihenni vágyók számára nincs fontosabb ajánlatom egy kiadós fürdőzésnél, a cserkeszőlői víz - az alkáli-klorid- és hidrogén-karbonát-tartalma miatt - az átlagos termálvíznél is egészségesebb és üdítőbb. A belépőjegyek árai fürdőnként változók, de a gyermekek és a nyugdíjasok mindenütt megússzák a belépést átlagosan pár száz forinttal, ezenkívül vannak családi kedvezmények is.

Ha föl akarjuk fedezni az Alföld minden szépségét, akkor a Nagykunságból délkelet felé kell indulni, Békés megyébe. Az országnak e délkeleti csücske nem rendelkezik túl sok építészeti látnivalóval, a gyulai váron, valamint a kiszombori és óföldeáki román kori és gótikus romokon kívül ne számítsunk komolyabb épített örökségre. Ám Békés megye is különleges valamiben, mégpedig a napsütésben. A tizenkilenc megye közül Békésben a legmagasabb a napsütéses órák száma: éves átlagban meghaladja a kétezret, ezért különösen ajánlott a napfürdőzők számára. Napozás közben ráadásul a vizet sem kell nélkülözni: azt tartják, hogy akárhol járunk Békés megyében, fél óra autóútra mindenhol találunk legalább egy termálfürdőt. De ha valakinek elege van a vizes és napfényes természetből, az látogasson el Gyulára, üljön be a híres százéves cukrászdába egy fagyira, aztán sétáljon el a Ladics-házba, s nézze meg az ottani múzeumban, hogy hogyan is éltek az alföldi polgárok száz évvel ezelőtt.

Top cikkek