A vadászbárdtól az égetni való boszorkáig Szilvásváradon

Sokan csak csodaszép környezetéről, lovairól, pisztrángételeiről és Szalajka- völgyéről ismerik Szilvásváradot. Ám azt kevesen tudják, hogy itt található az egyik leglátogatottabb plein-air tárlat is.

Ez utóbbit, a Szabadtéri Erdei Múzeumot 1971-ben kezdték el építeni, s három évvel később adták át a közönségnek. A Szalajka-völgyben lévő fátyolvízeséshez közeli zöldterületen az egyszerű, kétkezi erdei munkások mindennapjait próbálták megörökíteni: fából tákolt, kőből épített kunyhóikat, viseletüket, kéziszerszámaikat mutatják be. A szabadtéri múzeum egyik érdekessége az a vízkerék, amelynek lapátjait a hegyekből lecsurgó patak kristálytiszta vize forgatja, s az így nyert energiával működtették annak idején a kovácsoláshoz szükséges fújtatót. A favágók, erdőmesterek, faszénégetők, szállítómunkások mellett más mesterségek művelőinek életébe is bepillanthatunk: korábban a térségben üveghuta működött, így az üveggyártáshoz, üvegfújáshoz szükséges kellékeket is megtaláljuk itt. A vashámor segítségével a közeli Mária-bánya környékén kitermelt vasércet olvasztották, s formázták meg itt.

A szabadtéri múzeumot évente - főként a nyári hónapokban - 200-250 ezer látogató keresi fel. Ez a statisztika egyfajta arányszámítással készült, hiszen a belépés ingyenes, gondnok, tárlatvezető nemigen őrködik a kiállítás felett, így nem regisztrálják pontosan a látogatókat sem. A Szalajka-völgyet évente nyolcszázezer-egymillió kiránduló keresi fel - a szakemberek szerint közülük csaknem minden harmadik végigsétál a szabadtéri múzeumban. A kiállított tárgyak többsége már felújításra szorul, hiszen a működése óta eltelt több mint harminc esztendőben mindöszsze kétszer volt itt átfogó korszerűsítés. A szél, az eső és a hó mellett az emberi "természet" is sokat ront a főként fából készült zsindelyek, táblák, kalyibák állapotán.

Védettebb a szintén a Szalajka-völgyben, a pisztrángos tó mellett lévő Erdészeti Múzeum, amely a közismert Király-házban kapott helyet. Itt az erdész-és vadászszakma ereklyéit, dokumentumait őrzik: a 830 kiállított tárgy közül a legrégebbi darab egy középkori vadászbárd, de a mai korszerű erdőművelő eszközökből is adnak ízelítőt. Egy különálló helyiségben kitömött erdei állatokat mutatnak be, s vetített háttérképeken számos nagy- és apróvad - vaddisznó, nyúl, róka, fácán stb. - látható. Az 1985. évi Országos Erdészeti Egyesületi Vándorgyűlés alkalmából átadott intézmény könyvtára 2300 kiadványt őriz, köztük 1700-as évekből való iratokat is. A gyűjtemény összeválogatásában elévülhetetlen érdemeket szerzett Zilahy Aladár, aki - miután erdészként nyugdíjba vonult - hatvanöt évesen lett az akkor alapított múzeum igazgatója, s tavalyig - nyolcvanöt éves koráig - vezette azt.

Akit nem az erdő, hanem a lovak, a fogatok vonzanak, azok a volt grófi ménesistállóban láthatják a lipicai ló történetét bemutató kiállítást: a mostani szilvásváradi ménes legszebb állatainak fotóit, szobrait, a gondosan őrzött lószerszámokat, fogatokat, szekereket, hintókat. A ma Szlovéniához tartozó Lipicán tenyésztették ki a barokk kor ízlésvilágának megfelelő lófajtát, amelyet 1806 óta az akkori Magyarországon tenyésztettek, 1952 óta Szilvásváradon van egy lipicai ménes.

A legfiatalabb szilvásváradi múzeum a néhány évvel ezelőtt megnyitott börtönpanoptikum, amely leginkább bizarr látványvilágával csalogatja az érdeklődőket. Középkori kínzókamra, tömlöc, kaloda, égetés előtt álló boszorkány, vasra vert tolvaj, akasztott gyilkos - mindez élethű viaszfigurákból. A tárlat kassai, debreceni és egri írásos és tárgyi emlékek felhasználásával készült, s ahogy a hivatalos tájékoztató fogalmaz, "a korszak büntetés-végrehajtási gyakorlatát mutatja be". Ám ha valaki nem halad el túl gyorsan a kijáratnál, apró, fából faragott frivol tárgyakat, erotikus jeleneteket bemutató szobrocskákat is láthat egy üvegpolcon: ezeket már a mai kor unatkozó rabjai készítették celláikban.

S noha nem igazán múzeumi kiállítás, azért a környezeti kultúra része, s így érdemes megnézni még két helyet a faluban - ezúttal már távolabb a nyüzsgő Szalajka-völgytől. A település központjában lévő Orbán-ház a helyi népi építészet hagyományait őrzi, a falu szélén pedig egy nyugdíjas ózdi asszony évek óta csinosított, dédelgetett magánarborétuma kínál különleges látnivalót.

Jelenetek a börtönmúzeumban
Jelenetek a börtönmúzeumban
Top cikkek