Indul a Che-kalandtúra

Vállalkozó szellemű bolíviaiak egy "Che Guevara-nosztalgiaút" létrehozásával akarnak minél több turistát csalogatni országukba.

 

 

Ernesto "Che" Guevara, az argentin származású kubai forradalmár azzal az elképzeléssel érkezett Bolíviába, hogy kiépítse az első bázisokat egy nagy latin-amerikai gerillamozgalom megszervezéséhez. Ám a bolíviai parasztok bizalmatlanok maradtak, a kommunista párt elfordult tőle, őt pedig a CIA segítségével hamarosan elfogta és meggyilkolta a kormány.

Che Guevara ma népszerűbb, mint valaha. Bolívia történetének első indián elnöke, Evo Morales januári beiktatási ünnepségén egyperces néma gyászt kért az országában 1967-ben megölt forradalmár emlékére, utána pedig egy hatalmas Che Guevara-arcképet helyezett az elnöki palota falára. A volt szakszervezeti vezető Evo köztudottan ellenzi az USA politikáját, viszont nagy barátja Fidel Castrónak és a venezuelai Hugo Chávez elnöknek. Hatalomra kerülése óta a javak igazságosabb elosztása nevében államosította az ország szénhidrogénkészleteit, földosztást ígért a szegényeknek, meg kívánja vizsgálni, miből szerezték vagyonukat a leggazdagabbak. Most a vállalkozók egy csoportja elérkezettnek látta az időt, hogy tőkét kovácsoljon a kommunista forradalmár emlékéből. A helyi turisztikai szakemberek egy kalandtúrával egybekötött "Che-zarándoklatot" kínálnak. A turisták a néhai gerilla útvonalát járhatják be az ország déli részén fekvő Camiritól elhantolásának két évtizedig titkolt helyéig, Vallegrandéig.

Buenos Aires, 2006. augusztus

Top cikkek