Bakonyi vendégházak híre és a marketing

A szabadidős programokat illetően nyáron a vizeké a főszerep - holott az árnyas erdőket is megilletné a mostaninál nagyobb figyelem. A bakonyi rengetegnek is csak egyes, ügyesen menedzselt részei közismertek, de például a Cuha-patak gyönyörű környezetében lévő Réde-Lesaljamajorban üresek a vendégszobák.

Bíró Gáspárné az Ördögrétre jár játszani az unokájával. Annyira szereti ezt a vidéket, hogy amikor csak alkalom adódik rá, kisétál a patakvölgybe. Vagy biciklire ül, s kirándul a Hajmási-tóhoz, netán a cseszneki várhoz, keresztül az erdőn.

Bíró Gáspárné - aki a Komárom-Esztergom megyei Réde-Lesaljamajorban, a volt Esterházy-birtokon működő Kertimag Rt. pénzügyeseként az itteni, a társaság tulajdonában lévő panzió ügyes-bajos dolgait is intézi - nem érti, miért nem jönnek a vendégek e szép vidékre. Ha meggondolja, alighanem az lehet az ok - mondja -, hogy jóformán csak szájhagyomány útján terjed a fogadó és a vendégházak híre: aki baráti társaságban eltölt itt némi időt, mindig szentül megígéri, hogy küldi az összes ismerősét. Ez azonban édeskevés.

Másfél évtizedig jól működött a hely, lovasok, vadászok szálltak meg itt - meséli Bíróné. A Kertimag Rt. - amelynek igazi profilja mégiscsak a vetőmag-forgalmazás, folytatva ezzel a hagyományt, hiszen a most Svájcban élő, s évente legalább egyszer visszalátogató gróf Esterházy Pál idejében már több, ma is köztermesztésben lévő növényfajt nemesítettek itt - egy időre jobbnak látta vállalkozónak bérbe adni az uradalmi épületekben kialakított turistaszállót, fogadót, vendégházakat. A vállalkozónak pedig Bíróné szavai szerint sikerült úgy tönkretenni a helyet, hogy távoztával alig győzik helyreállítani. Régi jó hírét pedig csak komoly marketingmunkával tudnák megteremteni - arra viszont nincs elég pénz.

Így tehát mostanában jobbára csak azok ébredhetnek a bakonyi erdők madárdalára a különböző korok stílusában berendezett vendégszobákban, netán a kulcsos házban, sétálhatnak a virágos ablakú vendégházak között, főzhetnek-süthetnek a szabadban, járhatják be a direkt számukra készenlétben álló kerékpárokkal a környéket, akiket jó szerencséjük ide vetett. A szobaárra pedig még alkudhatnak is, ha úgy adódik, hogy nagy a család, s szerény a jövedelem.

A korabeli uradalmi húsfüstölő körüli, nagy virágágyás speciális ismeretekkel szolgál: azokban a régi, szárazságtűrő parasztvirágokban lehet itt gyönyörködni, amelyeknek magjából külön színes tasakos kollekciót állított össze tavaly a társaság. Noha, mint hallottuk, a keresletet illetően nem volt átütő a siker. Néhány forró, növényaszaló nyár még - és az lesz alighanem.

A hely gyönyörű, a vendégszobák üresek
A hely gyönyörû, a vendégszobák üresek
Top cikkek