Utazás gyerekkel

A kicsik sérülékenyebbek, mint a felnőttek, ezért utazás előtt nem árt tudni, mi tanácsos és mi nem.

Mekkora gyerekkel lehet elindulni?

Szükség esetén bármekkora aprósággal útnak lehet eredni, hiszen manapság a modern repülőgépekre már az egyhetes újszülöttet is felengedik. De figyelembe kell venni, hogy minél kisebb a gyerek, annál nagyobb állandóságra vágyik, s számára az ismert környezet az. Nyilván hétvégén vagy nyáron a vidéki nagymamához menni nem okozhat túl nagy testi-lelki sokkot. Ám egy év alatti, de még nagyobb gyereket is az egyiptomi piramisokhoz társas útra hurcolászni – legalábbis megfontolandó.

Mit vigyünk magunkkal?

Minél kisebb a gyerek, annál több ruhát, pelenkát, cumisüveget (és cumisüveget melegítő, melegen tartó, tisztító eszközt) kell becsomagolnunk. Általában egy könnyű, összecsukható szállítóeszköz, babakocsi vitelét sem ússzuk meg. Szükséges kényelmes ruha, az etetés néhány kelléke és a kedvenc játék. Csak lazán, görcsök nélkül: ma már a világ minden táján mindent meg lehet találni, és szükség esetén meg is lehet vásárolni.

Milyen gyógyszert vigyünk magunkkal?

Ebből nem árt kissé túlbiztosítani magunkat: ne felejtsük otthon a gyermek szokásos szereit, amelyeket folyamatosan szednie kell. Mindig legyen nálunk láz- és fájdalomcsillapító, hányás és hasmenés elleni szer – ez utóbbi, szájon át adható, folyadékban oldódó fajtáit a patikákban recept nélkül meg lehet venni. Legyenek leégés és csípés elleni krémek, allergia elleni szerek. Orr- és szemcsepp. Kötöző- és fertőtlenítőszer. Ha olyan helyre megyünk, ahol nehézkes orvost találni, még az antibiotikumnak is helye lehet a gyógyszerek között. De az út előtt minden szülő alaposan tárgyalja meg a gyermekorvossal, miből, mikor és mennyit javasol adni.

Hová mehetünk el a gyerekkel?

Ma már jószerével bárhová. Ám hosszabb, interkontinentális vagy távol-keleti repülőutakon a gyerekeknél fokozottan kell számolni az időeltolódás miatti jetlaggel, azaz a bioritmus, a nappali ébrenlét-éjszakai alvás ritmusának felborulásával. Kisebb gyerekeknek számos légitársaság nyújt valamilyen alvási lehetőséget, szétnyitható ágyat, kényelmesebb ülést. Kérdezzünk erre is rá az utazásunk megszervezésekor.

A repülés egyéb nehézségei között fontos a kiszáradás veszélyére gondolni. Ugyanis a fülkék levegője a légkondicionálás miatt sokkal szárazabb, bár ezt nem mindig vesszük észre. A repülőn gyakrabban és többet kell itatni a gyermeket. Az autóutazást a legtöbb gyerek jól bírja, könnyedén és jóízűen alszanak, ha elfáradtak. Feltéve, ha biztonságosan van rögzítve a gyermekülés, és elég kényelmes is.

Kell-e oltani?

Érdemes előzetesen tájékozódni a szabályokról és körülményekről. Ma már csupán néhány afrikai és ázsiai országban követelik meg a határon a sárgaláz elleni vagy egyéb „egzotikus” oltás beadásáról szóló igazolást. Malária ellen – egyelőre – nincs oltás. Ha fertőzött területre megyünk, több héttel előtte (és az utazást követően is!) malária elleni tablettát kell szedni, a nagyobb gyerekeknek is. Az orvosegyetemek trópusi tanszékén, a Fővárosi Szent László Kórházban, illetve az Országos Közegészségügyi Intézetben (OKI) lehet tájékozódni, és meg lehet kapni az oltásokat is. Érdemes a gyerek oltási igazolványát is magukkal vinniük – például annak eldöntéséhez, hogy sérüléskor kell-e tetanusz elleni vakcinát beadni.

Szerencsére a fejlődő országokban gyakoribb betegségek, így a fertőző májgyulladás és a Heine–Medine-kór (járványos gyermekbénulás) ellen nálunk kötelezően oltják a gyerekeket. A gyermek korától függően ajánlatos megbeszélni az oltások aktualitását gyermekorvosával is.

Top cikkek