Velencei-tó: fesztivállal a turistákért

Az idén nyáron első alkalommal rendezik meg a Velencei-tavi Nyári Játékokat, amitől a szervezők a turisták számának érzékelhető emelkedését várják.

A turisták számának jelentős emelkedését remélik a szervezők az idén első alkalommal meghirdetett Velencei-tavi Nyári Játékoktól. A nyolc nyári hétvégét átfogó programsorozat nyolc tó környéki település - Velence, Pázmánd, Gárdony, Kápolnásnyék, Pákozd, Nadap, Zichyújfalu és Sukoró - összefogásával június 22-étől augusztus 13-áig tart. A rendezvénysorozat alapkoncepciója szerint minden hétvégén más-más tó környéki településen rendeznek négy-négy napos fesztiválokat színházi előadásokkal, könnyűzenei koncertekkel, sportrendezvényekkel, gyermekprogramokkal, valamint kirakodóvásárokkal.

Görgicze Zoltán, a fesztivál szervezésére létrehozott Velencei-tavi Nyári Játékok Produkciós Iroda Kht. vezetője elmondta: a rendezvénysorozat mintegy 80 millió forintba kerül, amit pályázatokon és szponzorok segítségével teremtenek elő. Jövőre viszont már az érintett önkormányzatok anyagi szerepvállalására is számítanak. A nyári játékokra - amelyek valamennyi programja ingyenes lesz - 150 ezer nézőt várnak.

Szükség is van a hasonló nagyszabású rendezvényekre, mivel az első negyedévben - az elmúlt év hasonló időszakához képest - a vendégek száma 13 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 28 százalékkal csökkent a Velencei-tónál - legalábbis ez derül ki a Magyar Turizmus Zrt. közép-dunántúli regionális marketingigazgatóságának adataiból. Különösen a külföldi turisták lettek hűtlenek a tóhoz, de április végéig a magyar vendégek száma sem érte el a háromezret.

- A szállóvendégekkel kapcsolatos adatokat a Velencei-tó esetében ugyanakkor óvatosan kell kezelni, mivel évek óta folyamatosan nő az úgynevezett egynapos turizmus aránya - mondja Szabó Gábor, a Fejér megyei önkormányzat, egyúttal a Velencei-tó-Vértes kiemelt térségi fejlesztési tanács elnöke. - Valójában az évi 40 ezer regisztrált turistánál jóval többen pihennek rendszeresen a tónál, s a látogatók, a strandolók többsége a fővárosból érkezik.

A vendégszám emeléséhez, a főszezon meghosszabbításához jelentős beruházásokra - szálláshelybővítésre, termál- és gyógyfürdők építésére, infrastruktúrafejlesztésre - van szükség, amelyek közül eddig kevés kivitelezése kezdődött el. Így például jelenleg is folyik az ötmilliárd forintos velencei-tavi szennyvízprogram, amelynek eredményeként hosszú távon megoldódhatnak a vízminőségi problémák. Tavaly megnyílt az önkormányzati tulajdonban lévő agárdi termálfürdő, ám egyelőre veszteségesen működik, mivel a mellé tervezett létesítmények közül hiányzik még néhány medence, egy négycsillagos szálloda és egy modern kemping is. A gárdonyi önkormányzat befektetőt keres a fürdő üzemeltetésére és a további fejlesztések végrehajtására.

A szomszédos Velencén kétmilliárd forintos projekt keretében augusztusban kezdődik egy termálfürdő építése. Oláhné Surányi Ágnes polgármestertől megtudtuk: a jogerős építési engedéllyel rendelkező környékbeli befektetők az önkormányzati tulajdonban lévő Móló strandon építik fel a létesítményt, amelyben egy szálloda és egy apartmanház is helyet kap. Oláhné Surányi Ágnes nem tart attól, hogy a két, egymáshoz közel fekvő termálfürdő egymás konkurensévé válhat a fürdővendégekért folytatott harcban. A velencei polgármester szerint ugyanis a kínálat bővülése a keresletet is növelni fogja. Vagyis: nem egymástól csábítják el a turistákat, hanem újabb vendégeket vonzanak az üdülőkörzetbe.

A főszezon bővítéséhez az agárdi mellé Velencén is építenek termálfürdőt
A fõszezon bõvítéséhez az agárdi mellé Velencén is építenek termálfürdõt
Top cikkek