Sárköz keszegízelítővel

Aki szereti a páratlan szépségű és különleges hangulatú tájakat, annak július elején érdemes ellátogatnia Bátára a keszegfesztiválra, és néhány napot barangolásra szánni a Sárközben.

Tolna megye legismertebb és legszínesebb néprajzi tája a Sárköz. Ma hat település, Őcsény, Decs, Sárpilis, Alsónyék, Báta és Pörböly alkotja. Az egykor a vízből kiemelkedett dombokra épült települések zárt világa különleges kincseket eredményezett építészetben, népviseletben, táncban, szövésmintában, gasztronómiában egyaránt. Báta a legdélebbi sárközi település. A község területének egyharmada a Duna-Dráva Nemzeti Parkban fekszik, dombok, erdők, tavak és holtágak ölelésében. Ez a település ad otthont az évről évre népszerűbb keszegfesztiválnak, amely idén július elsejére esik.

Ha a vendég már pénteken megérkezik, érdemes felkeresnie a Báta főutcáján található tájházat, ahol nemcsak a kiállított tárgyakon keresztül ismerheti meg a népi kultúrát, hanem kipróbálhatja a tojásfestést, hímzést vagy a szövést is. Ezt követően érdemes ellátogatni a halászmúzeumba, ahol a sárközi nép egykori életformája elevenedik meg. A falusi séta során betérhetünk a Czencz János Emlékmúzeumba. Az egykor itt alkotó festőművész elsősorban a bátaiak mindennapjait örökítette meg. A kirándulás végén a Mohr-Szodorai - kerámiákat és kisplasztikákat bemutató - galériába is érdemes betérni.

Szombaton, július elsején, célszerű korán kelni, és ellátogatni a keszegfesztiválra a bátai Nagy-szigetre. A keszegpucoló verseny után már tizenegy órakor elindul az első falunéző buszjárat, melynek során megtekinthetjük az előző napon elmulasztott látványosságokat, így a Kálvária-kápolnát - ahonnan letekintve elénk tárul a Gemenci-erdő és a Nagysziget panorámája -, a múlt századi szivattyútelepet vagy a barokk oltáráról neves Szent Mihály-templomot. A körút után a történelmi bemutatón megszemlélhetjük az ekhós szekeres játékokat, a legényest, a fürgét vagy a táblást. Kipróbálhatjuk az íjászatot, a koronglövészetet vagy a dárdahajítást. Délután lesz vásári komédia, néptáncbemutató, keszegfőző verseny, valamint tüzes flamenco tánc. A fesztivál szervezői vetélkedőre hívták azokat a településeket, amelyek neve kötődik a halhoz, így jelen lesz a nógrádi Keszeg község, a baranyai Kárász és a tolnai Szálka csapata is. A nap táncmulatsággal zárul.

Vasárnap érdemes a Sárköz fővárosát, a néhány kilométerre fekvő Decset felkeresni, és megtekinteni a népi emlékeket bemutató babamúzeumot, tájházat és a faluházat. A helyi látnivalókat gazdagítja a Decs külterületéhez tartozó cserenci vadászház és vadaskert is. A község két borút állomással büszkélkedhet, ahol a múzeumok megtekintésében megfáradt vendég a telt és zamatos vörös nedűk mellé helyi ételspecialitásokból válogathat. Ha valaki úgy érzi, a hétvégéből még némi gasztronómiai élvezet hiányzik, bizonyára akad Bátán, aki elkészíti a hamisítatlan helyi ízeket, az almás kenyeret, a gánicát, az illatos báránysültet, a hússal töltött kelkáposztát.

Keszegfesztivál és programlehetőségek Bátán: Bátáért Egyesület, 70/286-7199

Szálláslehetőségek: Bátai vadászház, Báta, Fő u. 225. Telefon: 79/324-144; 79/324-181

Móhr vendégház, Báta, Fő u. 9. Telefon: 74/490-356

További rendezvények a Sárközben: sárközi lakodalom: 2006. július 19-23., Sárpilis

A rendezvényről további információ: www.kisterseg.szekszard.hu

A decsi tájházban
A decsi tájházban
Top cikkek