Miskolc operafőváros lesz

Miskolc belvárosában már láthatók az idei nemzetközi operafesztivál közeledtére figyelmeztető plakátok. Június 15-től kezdődően tíz napon át a zene kerül a város életének középpontjába, erre az alkalomra sajátos díszbe öltözik a sétálóutca, hatalmas színházi díszletekkel alakítják át a belváros tereit, ahol az alkalomhoz illő kirakodóvásár mellett nyárias vendéglátóhelyek is nyílnak.

Elérkezett az utolsó pillanat, amikor még lehet szállást foglalni és jegyet rendelni, a fesztivál kezdetét követően ugyanis e két dolog meglehetősen nehéz lesz. Emlékeztetőül: a tavalyi operafesztivál rendezvényeire összesen kilencvenezer néző volt kíváncsi. A szállodák természetesen telt házzal működnek a nemzetközi seregszemle napjai alatt, az érdekesebbnek ígérkező előadásokra pedig szép számban fogytak már eddig is a jegyek, mi több, a jegyárusítás első napján már órákkal a nyitás előtt hosszú sor várakozott az utcán. Miskolc lakói ugyanis évek alatt hozzászoktak, hogy a színház számos produkciója telt házzal megy, a jegyeket többnyire egy hónappal korábban meg kell vennie annak, aki biztosra akar menni. Az operafesztivál esetében annyival jobbak az esélyek, hogy idén ötven különböző program közül lehet választani.

Az idei - sorrendben már a hatodik - operafesztivál a XIX. és a XX. század fordulójának jellegzetes zenei irányzatához tartozó, a valósághű ábrázolásra törekvő verismo jegyében született darabokat mutatja be. A szervezők tizenhárom operát és három táncjátékot választottak ki, ezek mellett pedig koncertek és hangversenyek, operafilmek és zenetörténeti előadások színesítik a választékot.

Az opera műfajával barátkozó érdeklődőknek ajánlják Bizet Carmenjét, Mascagni Parasztbecsületét, valamint Leoncavallo Bajazzók és Puccini Tosca című darabjait. A különlegességekre vágyó közönség a Fedora, a Bohémek és az André Chenier című operák közül választhat. A program három, Magyarországon még soha nem játszott operát kínál. A Szibéria, a Risurrezione és az Adriana Lecouvreur szigorúan az ínyencek kedvéért került az idei fesztivál műsorára.

Mint minden évben, a miskolci operafesztivál az idén is műsorára tűzi Bartók Béla népszerű műveit, idén újabb előadók feldolgozásában lesz látható A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin. A Miskolci Egyetem nagy aulájában hallható lesz Roby Lakatos, a Snétberger Trió, Illényi Katica a Bolyki Brothersszel és a Rajkó Zenekar is. A Miskolci Nemzeti Színház mellett koncertek helyszíne lesz a lillafüredi Palota Szálló, az aggteleki cseppkőbarlang, a miskolci zsinagóga, az edelényi Coburg-kastély és számos műemlék épület is. Miskolcon az idén fellép a Milanói Scala kórusa, orgonakoncertet ad Varnus Xavér, és a fesztivál történetében először operaparódia is lesz az Irigy Hónaljmirigynek köszönhetően.

Felvonulás nyitotta meg a fesztivált a múlt évben
Felvonulás nyitotta meg a fesztivált a múlt évben
Top cikkek