Pál utcai grund a Tömő utcában

A "Pál utcai fiúk Józsefvárosa" nevet viseli az a program, amellyel a VIII. kerületi önkormányzat emléket állítana Molnár Ferencnek és hőseinek a Tömő utcában. Megcsinálnák a híres grundot is.

A konstrukció, maga: az önkormányzat - védetté nyilvánításuk, majd a Corvin sétány nevű projektből való kivonásuk után - átadná a Tömő utca 2., 4., 6., és 8. tulajdonjogát egy reménybeli befektetőnek, aki ezért cserébe a Tömő utca 4.-ben megépítené a grundot, plusz 20 évig ingyen gondozná az ingatlanokat. A beruházó mindemellett vállalná, hogy a birtokába kerülő három épületet műemléki igénnyel felújítja - az önkormányzatnak így egy fillérjébe se kerülne a program. (Egy másik verzió szerint maga az önkormányzat vágna bele a munkába, ez azonban horribilis összegbe, több mint 700 millió forintba kerülne - ezt a változatot ezért nem is dolgozták ki részletesen).

A Tömő utca 2. alatt kávéházat és egy Molnár Ferenc emlékhelyet látna szívesen a kerület, az udvaron kiskockakővel, kerti pavilonokkal; a KÖH elfogadta a funkciót. A játszótér, azaz a grund a 4-es számot viselő ingatlanon lenne az elképzelés szerint; rekonstruálják a nevezetes farakásokat, egyedi játszószereket állítanak fel. A telken lévő épület felújítása után a grundhoz tartozó funkciók - például kiállítóhelyiség - kapnának itt helyet. A Tömő utca 6.-ba szintén kávéházat álmodtak a józsefvárosiak, megfejelve egy helytörténeti központtal, szállás- és oktatóhellyel. A 10-es számú házban megint csak lehetne egy kávéház, mellette pedig kulturális központ és egy Pál utcai fiúk emlékhely - persze ugyancsak a műemléki helyreállítás után.

A számítások szerint a befektetőnek 765 millió forintot kellene ölnie az építésbe és felújításba, a húszéves fenntartás becsült költsége 715 millió forint.

Az önkormányzat egy csaknem 44 millió forintot érő játszótérrel gyarapodna, miközben 73 milliót spórolna azzal, hogy nem neki kellene gondoznia. Az önkormányzat a projekt előkészítésébe a városrehabilitációra gründolt Leonardo 41 alapítványt, és a sajátos atmoszférájú vendéglátóhelyeiről ismert West Balkán Kft-.t vonná be.

A kerület menetrendje szerint a kétkezi munka a grund kialakításával kezdődne ez év végén, és a Tömő utca 6. rekonstrukciójával végződne 2008 decemberében.

Tizennyolc pályamű érkezett a Pál utcai fiúk szobrára kiírt fővárosi pályázatra, ám győztest nem hirdettek. Négy pályázót, Stremeny Gézát, Paulikovics Ivánt, Szanyi Pétert és Huber Józsefet viszont felkérték ötletük továbbgondolására, s módosított terv benyújtására. A pályázati kiírásban szereplő helyszínek közül a versenyben maradt szobrászok többsége a Práter utcai iskola előtti térre álmodta kompozícióját, egyikük pedig a Molnár Ferenc térre.

A grund eredeti helye, a Pál utca és a Mária utca sarka nem szerepelt az ajánlott helyszínek között, mert a Budapest Galéria megítélése szerint nem alkalmas szoborállításra. A Pál utcaiak emlékművét a főváros még az idén szeretné megvalósítani, s erre van is esély, ha a május 15-én záruló újabb pályázati forduló eredményes lesz, mondta Szilágyi András, a galéria köztéri szoborosztályának vezetője. (Cs. L.)

 

A leendõ grund - most rendezetlenebb, mint annak idején, a csata után
A leendõ grund - most rendezetlenebb, mint annak idején, a csata után
Top cikkek