Főidény van a magyar havon

A síelés legfontosabb kelléke, a megfelelő vastagságú hótakaró az északi országrész valamennyi hegyén adott.

A mínusz tíz fok alatti hőmérsékletről és az azt megelőző intenzív havazásról szóló beszámolókat a téli sportok kedvelői minden bizonnyal örömmel hallgatták.

A zord időjárás eredménye: harminc és kilencven centiméter közötti hóvastagság a hegyekben, ami a pályákon tömör, kiválóan síelhető fehér burkolatot alkot. A Bükk és a Mátra síközpontjaiban hetek óta tart a főszezon, a felvonók minden nap üzemelnek, a reflektorokkal megvilágított szakaszokon szerdán, pénteken és szombaton rendszerint esti sízést is hirdetnek az üzemeltetők. A hegyi sportközpontokban egymást érik a különböző rendezvények: szerveznek snowboardbajnokságot, lesiklóversenyt háziorvosoknak és gyerekeknek, sítalpon tölthető szerelmes éjszakát a villanyfényes pályákon, és még sorolhatnánk az ehhez hasonló akciókat.

Az idei a második szezon, amikor egy száz kilométeres körön belül három, magyar viszonylatban nagynak mondható síközpont verseng egymással a sportolók kegyeiért. Igaz, ennek jelei egyelőre csupán a beruházásokban és a szolgáltatásokban érzékelhetőek, árverseny (sajnos) nem kezdődött közöttük.

Bánkúton és Kékes-tetőn 3500 forint a felnőtt napijegy, Mátraszentistvánban négyezer forintot kérnek érte, itt viszont nem kell külön 500 forintot fizetni a parkolásért. (A keveset síelők Bánkúton még a hagyományos, 750 forintért árusított síjegyet is igénybe vehetik, erről a felvonó kezelő 100-125 forintos egységeket lyukaszt minden körnél.)

Bánkút a maga nyolc pályájával hosszú időn át egyeduralkodó központnak számított az északi régióban, tavaly azonban két modern téli sportközpont is megnyílt a Mátrában. Kékes-tetőn 1600 méter hoszszú pálya várja a síelőket, melynek egyes szakaszai külön-külön is használhatók. Gondoltak az extrém sportok kedvelőire is, nekik külön területet és ugratót alakítottak ki. A pályát gépekkel kezelik, és szükség szerint hóágyúval javítják. Motoros szánon való utazás, étterem, szálló egészíti ki a sípálya szolgáltatásait. A mátraszentistváni síparkban az utolsóként létesített két felvonót az utóbbi hetekben helyezték üzembe, ezzel megszűnt a zsúfoltság elkerülésére korábban bevezetett létszámkorlátozás, már nem szükséges előzetesen telefonon síbérletet foglalni. A sportközpont síoktatói a legkisebbekre is gondoltak a síóvoda megszervezésével.

A két új mátrai sípálya kiépítésének híre egy rég tervezett jelentős fejlesztést eredményezett Bánkúton is, ahol egy új, nagy teljesítményű "Poma" típusú felvonót építettek, ennek üzembe helyezése után észrevehetően rövidültek a sorok a régebbi tárcsás felvonóknál. Bánkút legrégebbi problémájára azonban egyelőre nem sikerült megoldást találni: víz híján nincs miből műhavat csinálni, síelni addig lehet, amíg a természetes hótakaró tart. A mátrai pályákon ellenben korlátlanul hóágyúzhatnak, ha a hőmérséklet kellően alacsony, csak a víz- számla korlátozhatja, hogy milyen vastag hóval borítják a pályát. (A jelek szerint azért ez is számít, decemberben ugyanis a Mátrában is csak a pályák egy része működött.)

A január közepén beköszöntött zord tél persze elmosta az infrastrukturális különbségeket, ezek legközelebb az olvadás kezdetén mutatkoznak majd újra.

Az interneten szinte minden fontos és aktuális információ megtalálható a három síközpontról az alábbi címeken: www.bankut.hu, www.sipark.hu, www.kekesteto.hu. Indulás előtt érdemes rákattintani a kiválasztott pálya honlapjára, ha másért nem, hát azért, hogy az ott látható telefonszámon megkérdezzük, mekkora a zsúfoltság. Az egy-két síelőt mutató webkamera képei ugyanis olykor hamis következtetésre adhatnak alapot.

A múlt héten is sokan síeltek Bánkúton
A múlt héten is sokan síeltek Bánkúton
Top cikkek