Új életre kel a hányatott sorsú esztergomi Fürdő Szálló

Tíz éve áll gazdátlanul Esztergom közepén a hajdan nagy hírű Fürdő Szálló. Az önkormányzat többször is próbálkozott az épület megszerzésével, hogy megmentse a pusztulástól - sikertelenül. Most sikerült élnie elővásárlási jogával.

Az esztergomi Fürdő Szálló a város közepén áll, de újabban inkább csak éktelenkedik. Évről évre romosabb, hajléktalanok vertek benne tanyát, egy ízben ki is gyulladt. Tíz évvel ezelőtt egy vállalkozó cég vette meg az épületet, s azonmód sorsára is hagyta. A helybeliek és a turisták értetlenül szemlélték a pusztulást, azt kérdezve: miért nem tesz semmit az önkormányzat a hajdan hírneves szálló megmentéséért?

Akik ismerik az épület történetét, méginkább keserűen nézték romlását. A régi szálló helyén termálforrások táplálta, meleg vizű tó volt, ahol annak idején III. Béla király felesége nyitott nyilvános gőzfürdőt. A tavat az 1800-as évek közepén lecsapolták, feltöltötték, helyén pedig 1600 vörösfenyőcölöpre állítva építették e vidék első szállodáját, gőz- és kádfürdőjét. Számos híres vendég fordult meg benne, közöttük Széchenyi István és Kossuth Lajos.

Tavaly nyáron a helyi MSZP és a Fiatal Baloldal esztergomi szervezetei demonstráltak a szálló elhanyagolása miatt: hálóval fedték be annak egyik, különösen elcsúfult szárnyát, a jobboldali többségű önkormányzatot téve felelőssé az épület pusztulásáért.

A napokban Meggyes Tamás polgármester sajtótájékoztatón jelentette be: új fejezet kezdődik a Fürdő Szálló történetében. Az önkormányzat többször is próbálkozott a kisajátítással - a korábbi tulajdonos ugyanis eltűnt -, a vagyonrendezési eljárás azonban csak nemrégiben fejeződött be. Ennek során a város eredményesen élt elővásárlási jogával, s a közgyűlés felhatalmazta a polgármestert a szerződés megkötésére. A vásárláshoz szükséges százharmincmillió forintot a képviselők az idei költségvetésben biztosították. Az önkormányzat kitakaríttatta és őrizteti az épületet.

A tulajdon megszerzését követően a szálló és környéke rendezésére országos ötletpályázatot írnak ki. Az elképzelések szerint elbontják a hetvenes években a régi épülethez toldott üvegszárnyat, s a Fürdő Szállóból a Bajor Ágost Művelődési Ház és Kultúrmozgóval, valamint a régi gőzfürdővel együtt szálloda-, fürdő- és konferencia-központot alakítanak ki. Ily módon, valamint luxusszolgáltatásokat kínálva lehetne gazdaságosan működtetni a műemlék hotelt.

Az önkormányzat élt elõvásárlási jogával
Az önkormányzat élt elõvásárlási jogával
Top cikkek