Borsod kitárja rejtett kincseit

Szeptember 17-én és 18-án, a kulturális örökség hétvégéjén Borsod megye harmincnyolc kulturális intézménye várja az érdeklődőket.

Szombaton és vasárnap olyan épületekbe is bebocsátást nyerhetünk, amelyek máskor zártak vagy csupán korlátozott mértékben látogathatók. A mostani hét végén nyitva tartó templomok, kegyhelyek és műemlék épületek listáját Gecsei Anikótól, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat munkatársától kaptuk.

Mindkét napon 10 és 18 óra között várják a látogatókat az edelényi L'Hullier-Coburg-kastélyban, amelyet 1714 és 1730 között a Bódva folyóban álló mesterséges szigetekre építettek, és napjainkban a keleti országrész legszebb barokk kastélyaként tartanak számon.

Hét végén az érdeklődők beléphetnek a Martonyi külterületén álló pálos templomba, és megtekinthetik az egykori kolostor romjait is, ahová óránként indul szervezett séta a tévétoronyhoz vezető szerpentinút és a zöld jelzésű turistaút kereszteződésétől 10 és 17 óra között. A pálos rend - amely az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend - templomait többnyire félreeső, eldugott helyeken építette. A hét végén idegenvezetővel látogatható lesz a sátoraljaújhelyi pálos piarista rendház is.

Mindkét napon 10 és 16 óra között megnyitják a mezőkövesdi zsidó temető kapuját. A sírkertet - ahol már évtizedek óta nem volt temetés - az év többi napján magas kőkerítés zárja el a kíváncsi tekintetek elől.

Ózdon délelőtt 9 és 12 óra között idegenvezetővel látogatható a kaszinó és az olvasó. A két épületet felkeresők arról szerezhetnek benyomást, milyen szórakoztató- és kulturális központot épített az 1880-as évek végén és az 1920-as évek elején vezető tisztségviselőinek a kohászatot kézben tartó Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt.

Taktabájon az 1723-ban barokk stílusban épült Patay-kastélyban és a helyi református templomban várják a látogatókat. A hét végén díjmentesen látogathatók olyan gyűjtemények és emlékhelyek, ahol egyébként belépőjegyet kell váltani. Több helyen külön programokat kínálnak. A boldogkői várban például amatőr íjászverseny lesz, Bükkzsércen matyó festések készítése látható, és megtekinthetők a tufapincék faragásai, a diósgyőri papírgyárban pedig a földszinten berendezett, a manufaktúrás papírmerítési technológiát bemutató gépeket lehet kipróbálni.

A Bódva mesterséges szigetére épült az edelényi barokk kastély
A Bódva mesterséges szigetére épült az edelényi barokk kastély
Top cikkek