Budapest, a borváros

Nincs olyan szőlős település az országban, ahol ne rendeznének szüreti bált, felvonulást, a nagyvárosba a szőlősgazdák maguk jönnek, hogy a pincék világából ízelítőt adjanak.

Immár másodszor kerekedtek fel Magyarország kis borászai, és hozták el boraikat a fővárosba, hogy ne csak a híres pincemesterek nedűit ismerjék a borkedvelők. A Borfalu 2005 elnevezésű rendezvényt most hét végén tartották a városligeti Felvonulási téren. Benza György, a szervező Palota Borház Kft. igazgatója elmondta: tavalyi, első rendezvényüket ötvenezren keresték fel. Az idén legalább százezer látogatóra számítottak a faluként berendezett kiállítótéren, ahol több ezer bort mutattak be.

A szervezők nemcsak innivalóról gondoskodtak. Szakítani kívántak azzal a hagyománnyal, amely szerint a borhoz csak a cigányzene illik - idén dzsessz és operett mellett is lehetett a borral barátkozni. A Borfalu fellépői között volt a 100 Tagú Cigányzenekar, a Budapest Klezmer Band, a Légierő Big Band, a Kalyi Jag "Euroma Karaván", de operettdallamok is felcsendültek, és volt szüreti mulatság is.

A kisszínpadokon a kiállító települések, bortermelő kisgazdák kaptak lehetőséget hagyományaik és kulturális életük bemutatására, míg a nagyszínpadnál lévő népművészeti sátorban közel félszáz alkotó mutatkozott be. Igencsak látványos volt az ország különböző pontjairól érkezett borlovagrendek programja, de természetesen nem maradhattak el a tájegységi lakomabemutatók sem, ahol szabadtéri főzés és látványkonyha várta az ínyenceket. A szervezők ezúttal nem feledkeztek meg a legkisebbekről: sokszínű, gazdag kínálat várta őket is. A gyerekek többféle zenei-színházi produkció, bohócelőadás és kézműves-foglalkozás közül válogathattak.

A fővárosi szüreti mulatozás a szeptember 8-án,
a budai Várban immár
14. alkalommal sorra kerülő négynapos borkiállításon
és vásáron folytatódik.

A szervezők nem titkolt szándéka volt, hogy felkarolják és népszerűsítsék a kevésbé ismert, kisebb borászatokat is. Idén 220 borász és 16 pálinkakészítő állított ki. Tucatnyi vendéglátóegység, információs pultok, csinos háziasszonyok, kisbírók és gazdag kulturális program várta a látogatókat. A Borfalu kiállítói között idén sem voltak kereskedők, forgalmazók, viszont itt volt Gérard Depardieu, a világhírű francia színművész bortermése, aki a Balaton-felvidéken kíván pincészetet létrehozni. Hogy milyen bort termel, megkóstolhattuk, mert a franciaországi tignéi Depardieu-birtok 90 hektár szőlőültetvényén termett szőlőből készült borból egy teherautónyi érkezett Pestre.

A fővárosi borfesztiválok sorát egyébként szeptember 2-án a budafokiak folytatták, ahol háromnapos rendezvényen tisztelegtek a borász elődöknek, s mutatták be a mostaniak tudását. A fővárosi szüreti mulatozás a szeptember 8-án, a budai Várban immár 14. alkalommal sorra kerülő négynapos borkiállításon és vásáron folytatódik. A korábbinál nagyobb területen 12 ország, több mint 170 magyar és külföldi - közöttük több világhírű olasz - borászat vonul fel kiváló boraival. Különlegesség, hogy a grillételek, sajtok széles választéka mellett az idén a gasztronómia fekete gyémántjának tartott szarvasgomba kapja a főszerepet. A várbeli bormustra díszvendégének számító Olaszország mellett jelen lesznek Ausztria, Görögország, Portugália, Spanyolország, Chile, Dél-Afrika, Ausztrália borászatai is, de érkeznek Erdélyből és a Felvidékről is borászok. Külön pavilonban mutatkoznak be Champagne borvidékének pezsgői.

A hazai borászatot Magyarország valamennyi borvidékének ismert képviselői mutatják be. A BorÁszok előadásai alkalmából személyesen lehet találkozni azokkal, akik az ismert borokat termelik. Többek között Takler Ferenccel, "2004 bortermelőjével", Dula Bence egri, Vida Péter szekszárdi, Sümegi József sükösdi borásszal.

Ahogy a városligeti rendezvény szervezői, úgy a várbeliek kulturális csemegéről is gondoskodnak, közéjük sorolható az Agostones, a Ghymes, a Makám, a Hot Jazz Band, a Four Fathers, a Benkó Dixieland Band, az Odessa Klezmer Band, a Balogh Tibor Trió, a Kertész Táncegylet, a Vidróczki Táncegyüttes, a Jászság Népi Együttes, a Tanac Táncegyüttes, a Zalai Táncegyüttes.

Huszáros rohammal bevették a fõvárost a szõlõsgazdák
Huszáros rohammal bevették a fõvárost a szõlõsgazdák
Top cikkek