Pannónia csodái várnak

Kora tavasztól késő őszig csoportos és családos látogatók ezrei keresik fel a történelmi múlt becses emlékeit vagy a természet kínálta különleges látnivalókat a kulturális Pannónia közepén. Pedig itt vendégcsalogató, -marasztaló a Balaton, a Velencei-tó, a tatai tavak vagy éppen a Duna.

Az egészségturizmus célállomásai közé tartozó megszépült és újszolgáltatásokkal bővült agárdi és a komáromi termálfürdő, valamint azegyre népszerűbb, ötcsillagos kempinggel is büszkélkedő, pápai Várkertfürdő.

Komárom-Esztergom megye "Magyarország bölcsője" szlogennel foglalja össze turisztikai ajánlatát. Ami azért sem tűnik túlzásnak, mert például Vértesszőlősön találtak rá a kontinens legidősebb előemberének, "Samunak" a csontjaira és lábnyomára. Ma koponyájának másolatát őrzi a múzeum. Kissé távolabb, Komáromban több, egykor hadászati fontossággal bíró erőd is található. A komáromi Monostori erődben minden hónapra jut egy-egy rendezvény, de csendesebb napokon is mindig állnak turistabuszok az erőd bejáratánál, hogy a vendégek megmászhassák az építmény lépcsőit vagy egy pillantást vethessenek a Duna másik - már Szlovákiához tartozó - partjára, megcsodálhassák a Pékmúzeumot. Érdemes betérni a Klapka György Múzeumba is, hogy felelevenítsük történelmi ismereteinket.

Akár többnapos programot is jelenthet Esztergom nevezetességeinek megtekintése. A bazilika hazánk legnagyobb temploma, az érseki palota, a Magyarország leggazdagabb egyházi kincsgyűjteményét őrző Főszékesegyházi Kincstár, a Vár-hegyen feltárás alatt lévő középkori királyi palota.

"Más, mint másutt..." - ez a három szó olvasható a Veszprém megyét bemutató kiadványokon. És ezt megerősíti a Balaton, a Balaton-felvidék, a Bakony, a több mint ezer műemlék, számos vár, kastély. Az országban egyedülállóan a megye négy történelmi borvidékkel is büszkélkedhet. Balatonfüred évszázadok óta gyógyüdülőhely, a reformkortól kedvenc alkotó- és pihenőhelye íróknak, költőknek, képzőművészeknek, példaként a "nagy mesemondó" kötődését igazolja a Jókai-villában berendezett emlékmúzeum. A szomszédban magasodik az alapításának 950. évfordulóját ünneplő tihanyi bencés apátság épületegyüttese. A Tihanyi-félsziget ugyanakkor számos különleges geológiai képződményt, sajátos növényvilágot kínál az idelátogatóknak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai itt és a megye egyéb védett területein ritka növények és állatok között vezetik végig a turistákat. Badacsonyban érdemes betérni a Balaton festője címet kiérdemelt Egry József emlékmúzeumába, vagy Szegedy Róza aszszony egykori présházába. A tallózásból természetesen nem maradhat ki a veszprémi vár az érseki palotával, az egyházművészeti múzeummal, a Modern Képtár - a Vass László-gyűjtemény meg-megújuló tárlataival, a Margit-romok vagy az évente több mint kétszázezer látogatót fogadó vadaspark. A megyeszékhelytől nyugatra kirándulóknak ott a híres herendi Porcelánium, s aki Pápáig is eljut, nézze meg a Közép-Európában kuriózumnak számító kékfestőmúzeumot.

Fejér megye turisztikai ajánlatait a Múlt és jelen harmóniája szlogennel kínálják. Székesfehérvárnak kijár a Királyok városa cím. A Nemzeti Emlékhely és a Szent István-mauzóleum, Géza fejedelem, Szent László, Nagy Lajos király szobrai, Mátyás király emlékműve a magyar uralkodókat idézi, az Öreg-hegyen emelt Aranybulla-emlékmű pedig arra utal, hogy a hagyomány szerint II. András itt hirdette ki az első magyar alkotmányt. A történelmi belváros nevezetességei közé tartozik a püspöki palota, az Országalma, a virágóra, a múzeumok egész sora. A látogatónak élményt nyújt a Rác utcai skanzen, az apró, több száz éves házakból és szerb templomból álló műemlékegyüttes, vagy Tácon a Gorsium római kori régészeti park, melyben tavasszal és nyár végén egyfajta római kori időutazáson vehetünk részt.

Akik szívesen megismerkednek a tájjellegű borokkal, azoknak ajánlható a borutak egyes állomásai Móron, Csókakőn, Gánton, Velencén vagy Agárdon. A bortúra Móron összeköthető egy kis lovaglással vagy wellnesshétvégével is.

Az esztergomi bazilika Magyarország legnagyobb székesegyháza
Az esztergomi bazilika Magyarország legnagyobb székesegyháza
Top cikkek