Beethoven is szerette Pöstyént

Megsárgult képeslapokat nézegessen, aki szeretné felidézni a különleges hangulatú monarchiabeli fürdőéletet, amelynek több központja a Felvidéken volt.

Nincs itt olyan híres gyógyfürdő, amely ne őrizne magyar emlékeket. A kénes termálvizéről és iszappakolásairól messze földön híres Pöstyént (Piestany) Winter Lajos virágoztatta fel a XIX. század végén, az ő megbízásából készült a máig világhírű jelkép, a Mankótörő. Szliácson (Sliac) többek között Arany János "feredőzött" 1862 augusztusában, Tátraszéplakon (Tatranská Polianka), a világhírű Szontágh-szanatóriumban Ady Endrét és Tóth Árpádot gyógykezelték. Számos híres vendége volt a kelet-szlovákiai Bártfafürdőnek (Bardejov) is. Pöstyénben gyógykezelték Ludwig van Beethovent is, s itt pihentek Napóleon tisztjei. A kommunista rezsimben igyekeztek elhallgatni ezeket a hagyományokat, módszeresen tüntették el az emléktáblákat és egyéb tárgyi emlékeket. Ami megmaradt, azt aztán Vladimír Meciar országlása idején távolították el. Egy évtizede kezdődött a szlovákiai gyógyfürdők magánosítása, amely ugyan nem volt mentes a botrányoktól, de összességében egyre jobban érzékelhető javulást hozott.

Európa egyik leghíresebb gyógyfürdőhelyének, a pöstyéninek a 67 százalékos tulajdonrészét a Danubius magyar-angol érdekeltségű szállodalánchoz tartozó, Marianské Lázné-i cseh társaság vette meg. Két és fél milliárd forintnak megfelelő összegért felújították a patinás Irma gyógyfürdőt és csarnokait, továbbá a törökfürdő műemlék kupoláját. Rövidesen elkészülnek a felújított külső medencék is, s állandóan korszerűsítik a gyógyászati felszerelést is. További szállodafelújításokat is tervezünk - tájékoztatott Ivan Drabálek fürdőigazgató. Újdonság a golfpálya, s egyre látogatottabb a helyi sóbarlang, amely légúti, de számos más betegségben (magas vérnyomás, allergiák, gyomorbántalmak, neurózis) szenvedőknek is enyhet ad, különleges klímájával, megvilágításával, halk zenéjével, de elsősorban a párolgó tengeri sók teremtette mikroklímájával. Nem csoda, hogy özönlik ide a német, a svéd, az amerikai és az arab vendég, de egyre gyakrabban hallani magyar szót is. Az árak Pöstyénben is megugrottak, természetesen hazai szemmel nézve. Napi hat-nyolcszáz koronáért két-, a nyári főidényen kívül olykor háromcsillagos szállodát is kínálnak, félpanziós étkezéssel. Legdrágább a négycsillagos Balnea Esplanade szálló, ahol kétágyas szobáért napi 13 250 koronát kérnek a nyári főidényben. Ennek ellenére már most csaknem telt házat jeleztek, egészen szeptember végéig.

Aki a gyógyfürdőzést és az aktív pihenést műemlékek és más történelmi emlékek megtekintésével kívánja színesíteni, annak az ugyancsak korszerűsített Bártfafürdőt (Bardejov kúpele) ajánljuk, amelynek gyógyvizét főleg gyomor-, epe-, máj- és vesebántalmak gyógyítására alkalmazzák. Az ér- és szívműtétek utáni felépülésben is segítenek az itteni kúrák. Sok látnivalót kínál a környék. Bártfa gyönyörűen felújított négyszög alakú történelmi főtere az UNESCO világörökség része. A közeli Szepesség műemlék városai külön élményt nyújtanak, valamint a Felsővízköz (Svidník) környéki ruszinok görög római fatemplomai is. A csendes pihenés híveinek a parassapuszta-ipolysági határátkelőtől mindössze tizenöt kilométerre levő, megszépült és felújított gyügyi fürdőt ajánljuk, ahol elsősorban hátgerinc- és ízületi bántalmakat gyógyítanak, legújabban pedig úgynevezett civilizációs betegségeket (szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás, cukorbaj, neurózis) gyógyítanak. Az itteni gyógyvíz kénhidrogénes, számos fontos nyomelemet is tartalmaz. Biológiai hatásuknak köszönhetően a bőrön keresztül gyorsan bejutnak az ember szervezetébe.

Szlovákia most tudatosítja, hogy nem használja ki 2600 gyógyforrását, hiszen mindössze tizenhét település kapta meg a gyógyfürdői rangot, ahol hetvenkilencféle gyógyvizet használnak gyógyászati célokra. Ezeket a fürdőket korszerűsítik - többnyire magánpénzekből. A wellnesdivat nem váltotta be a reményeket, mert az idelátogatók többnyire a klasszikus gyógykúrákat választják.

Pöstyén-Bártfa, 2005. június

A mankótörõ szobra
A mankótörõ szobra
Top cikkek