Több százmillióért felújították az ozorai várat

A több százmillió forintért felújított ozorai vár néhány héten belül a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) kezelésébe kerül át a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól. Az országban az ozorai reneszánsz várkastéllyal együtt tíz műemlék kastély kezelését veszi át a MÁG.

Az ozorai vár teljes helyreállítása 1983-ban kezdődött. A több százmillió forintos költséget fele-fele arányban vállalta a központi költségvetés és Tolna megye önkormányzata.

Endreffyné Takács Mária, a simontornyai vármúzeum igazgatója, aki egyben az ozorai várkastélyban folyó tevékenységnek is irányítója, elmondta: a roppant szerény hírverés mellett is májusban mintegy négyezer látogatója volt a várnak. A híres törökverő Ozorai Pipo várában látható Illyés Gyula életmű-kiállítása, amely az író századik születésnapján nyílt meg. A várkastély ad helyet a szintén Tolna megyei születésű V. Bazsonyi Arany festőművész életmű-kiállításának. Az emeleten öt nagyméretű pannóban gyönyörködhetnek a látogatók. Az igazgatótól megtudtuk: terveznek egy nagyszabású vártörténeti kiállítást "A kereszténység védőbástyája - a magyar királyság és az oszmán birodalom háborúi a XV-XVII. században" címmel.

Csány Éva, a MÁG igazgatója kérdésünkre elmondta: a kezelésre átvett tíz műemlék legtöbbjében valamilyen intézmény - kórház, iskola - működik. Az átvétel időpontját még nem tudni, de az erről szóló szerződéseket a hónap végén aláírják, a további eljárások várhatóan még néhány hétig tartanak. A Tolna megyei önkormányzat az átvételtől függetlenül vállalja, hogy a következő esztendőkben is hozzájárul az ozorai vár fenntartási és kiállításrendezési költségeihez.

Top cikkek