Magyar kincsek marburgi biteken

Európa "tárgyi" kulturális örökségének jelentős részét egy német kisvárosban őrzik. Marburgban működik az a fotóarchívum, ahol az értékes európai műkincsekről és épületekről készült, tudományos igényű fotókat tárolják.

Hanzáktól a HafenCityig

Vízpart vagy kultúra? - egy nyári hosszú hétvégét tervezve ki ne morfondírozott volna ezen a dilemmán? A megoldás az 1200 éves Hamburg lehet.

Veszélyben a világörökségi cím

A múzeumnak az évezred elejére új koncepciót alkottak. Eszerint nem a katonaság "fényes és izgalmas" oldalait kell ábrázolni, hanem a háború és az emberi társadalom kapcsolatát.

Berlin a szabad ég alatt

Gondolta volna, hogy a berliniek nyaranta ízig-vérig mediterrán népek? Ha júliusban vagy augusztusban a német fővárosban jár a turista is megbizonyosodhat erről.

Mesterségek tisztelete

Vannak a világnak híres múzeumai, és vannak olyanok is, amelyekbe csak véletlenül téved be az ember, aztán nem győz csodálkozni, hogy mi mindent alkotottak egykor a régiek, amelyekre érdemes ránézni.

 

A stralsundi óceanárium lett az év európai múzeuma

Németország legnagyobb tengermúzeuma 8700 négyzetméteren kínál víz alatti kirándulást. Az eddigi kitüntetettek között szerepelt már a Spanyolországi Bilbaóban működő Guggenheim Múzeum, a koppenhágai Dán Nemzeti Múzeum, valamint a londoni Viktória és Albert Múzeum is.

A németországi Stralsundban működő tengermúzeum lett az év európai múzeuma 2010-ben.

Az óceanárium vezetője a Finnországi Tamperében vette át az ezt tanúsító kitüntetést a tavalyi győztestől, a Salzburg Museum Neue Residenz-től. Harald Benke a tengermúzeum dicső pillanatának nevezte az elismerést.

Az év európai múzeumának díját 1977 óta adományozza az Európai Múzeumok Fóruma. Az eddigi kitüntetettek között szerepelt már a Spanyolországi Bilbaóban működő Guggenheim Múzeum, csakúgy, mint a koppenhágai Dán Nemzeti Múzeum, valamint a londoni Viktória és Albert Múzeum.

A stralsundi óceanárium háromévi építési munkálatokat követően 2008-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A 60 millió eurós költségvetésből épült létesítmény Németország legnagyobb tengermúzeuma, amely 8700 négyzetméteren kínál víz alatti kirándulást az érdeklődőknek.

Az óceanárium 39 akváriumában hatmillió liter víz ad otthont halaknak, koralloknak és más vízi élőlényeknek.

 

Top cikkek