Új vírus: válsághelyzet Ukrajnában

Tíz nap alatt körülbelül negyvenezer embert megbetegített Ukrajnában az új influenza vírusa.

Az ukránok megrohanták a határmenti magyar patikákat

A magyar-ukrán határon szolgálatot teljesítő magyar vám- és pénzügyőrök, valamint a határrendészeti feladatokat ellátó rendőrök szájmaszkot és nejlonkesztyűt viselnek; az Ukrajnába tartó határátlépők száma a mindenszentek ünnepe ellenére alaposan megcsappant; a kisvárdai patikákban órák alatt több védőfelszerelés fogyott, mint máskor hónapok alatt.

'Legjobb lenne lezárni az ukrán határt'

Egy délután alatt felvásárolták egy patika teljes szájmaszk- és fertőtlenítő-készletét az ukrán határ mellett. Főleg ukránok, a magyarok alig hallottak az ottani helyzetről.

Csaknem kétszázezer influenzás Ukrajnában

Viktor Juscsenko ukrán elnök a nemzetközi közösségtől -Magyarországtól is - kért segítséget az ukrajnai influenzajárvány ellen küzdelemhez.

Keményedik körülöttünk az influenzahelyzet

Záhonyban maszkban történik a határellenőrzés, Romániában lemondott a H1N1 elleni küzdelmet összefogó államtitkár, meghalt a fertőzéstől Ausztriában egy 11 éves olasz gyerek, a németek sürgetik az oltást, s közben ugyanúgy vitáznak, mint mi.

 

A 'járványhisztéria' tönkreteheti a kárpátaljai turizmust

Egy ungvári idegenforgalmi szakember szerint a vendéglátó és turisztikai vállalatok többsége már a közeli hónapokban tönkremehet. Egyre többen mondják le kárpátaljai utazásukat az ukrajnai újinfluenza-járvány miatt.

Egy ungvári idegenforgalmi szakember szerint máris komoly veszteségeket okozott Kárpátalja valamennyi turisztikai cégének, a szállodáknak és éttermeknek, az influenza körül Ukrajnában kialakult hisztéria.

Doktor Sándor, a legnagyobb ungvári szállodakomplexumot működtető Inturiszt-Zakarpattya vállalat igazgatója a lembergi (lvivi) zik.com.ua hírportálnak kedden elmondta: két órával azután, hogy Ukrajnában bejelentették az új típusú influenzával kapcsolatos első halálesetet, öt belföldi és külföldi turistacsoport mondta le kárpátaljai utazását, s a visszalépések száma egyre növekszik.

„Ebben az egész helyzetben több a politikai hátsó szándék, mint a valós veszély. A felfokozott hangulat komoly bevételkiesést okoz" - tette hozzá.

A kialakult helyzetért a kormányt hibáztató Doktor szerint a kárpátaljai vendéglátó és turisztikai vállalatok többsége már a közeli hónapokban tönkremehet. Az információi szerint sok ungvári étterem bevétele a tizedére zsugorodott az utóbbi napokban.

Mint kifejtette, az ágazat megmentése érdekében minél hamarabb véget kellene vetni a hisztériának, és az államnak be kellene jelentenie, hogy Ukrajnában nem fenyegeti veszély az oda utazók egészségét.

Csökkent az Ukrajnába utazók száma

Csökkent az Ukrajnába utazók száma a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei magyar-ukrán határállomásokon, ami összefüggésben lehet a szomszédos országban jelentkező, az új influenzavírus okozta járvánnyal - közölte Kupecz József, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtószóvivője az MTI-vel.

A korábbiaknál kevesebb az utas a három nagy átkelőhelyen (Záhony-Csap, Beregsurány-Asztély, Tiszabecs-Tiszaújlak), bár hétfőn Záhonynál még magas volt a kilépők száma a halottak napi megemlékezésről hazatérők miatt - mondta a pénzügyőr őrnagy. Kiemelte: a záhony-csapi határállomáson 2000 felettiről napi 1700-1800 körülire, Beregsurány-Asztélynál 1800-1900-ról körülbelül 1000-re, míg Tiszabecs-Tiszaújlaknál 1200-1300-ról 900-ra mérséklődött az utasok száma.

Top cikkek