A hűséges asszony legendája

Villaszerű sárga bérház. Pápai Manó varrógépgyáros építtette közvetlenül az első világháború előtt. A háború hozzátartozik ennek a háznak a legendájához. A ház oldalerkélyén  magas fák lombjától takarva egy asszony áll. merengőn néz a Thököly út felé.

Háború volt, a férje valahol messze a fronton harcolt, s ő csak várta-várta... Egy nap valaki a férfi halálhírét hozta, de az asszony nem hitte, várt tovább. Nem is hiába. A hír ugyanis nem volt igaz, a férfi hazatért. Ám a nő szíve hirtelen megállt, nem bírta elviselni az örömöt, amikor a férfi belépett a ház kapuján. Ott halt meg a hű feleség az erkélyen. A férj pedig szobrot állíttatott.

Ez csak egy szoborfülkés mellszobor, nem egész alakos szobor
Ez csak egy szoborfülkés mellszobor, nem egész alakos szobor


A Várj reám című dal melankóliája szól ebből a történetből, szinte hallani Darvas Iván hangját. Hogy mi az igazság, pontosan már nem lehet megállapítani. A házban még emlékeznek egy öreg nénire, aki valaha a legendában szereplő családnál szolgált. Ő azt mondta, a férj magas rangú katonatiszt volt, rokonságban állt Ybl Miklóssal.

Néhány éve mégis kiderült valami a szoborról. Az RTL Klub Fókusz című műsora az Esti Hírlap egyik 1958-as számában talált egy interjút a tervező fiával. Kiderült, a történetnek tényleg van köze Ybl Miklóshoz. A tervező ugyanis Ybl unokaöccse, Ybl Lajos volt, aki Párizsban tanult, s ott látta, onnan hozta haza ezt az építészeti megoldást, a szoborral díszített vakerkélyt. A televízió felküldött egy kamerát az erkélyre, és kiderítette, hogy a nőalak igazából csak egy mellszobor egy szoborfülkében.

I!
Cím: 1146 Budapest, Thököly út 61. lakóház

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG