A baromfiudvar királyai

Az első poroszlói kakasszépségversenyt 2004-ben hirdették meg, azóta a rendezvény a Tisza-tavi település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát – leszámítva az ökocentrum átadását természetesen, de az csak egyszer volt, a kakasok viszont minden év júniusában összemérik szépségüket.

Mint azt a szervezők hangsúlyozzák, nem a méret a lényeg, vagy nem csak az, a benevezett szárnyasok, azaz a „falusi porták jellegzetes állatai a szépségversenyen több kategóriában mérik össze tudásukat, a tenyésztőkből, állatorvosból álló szakértő zsűri előtt”. A bírálati szempontok között szerepel: a fajta- és egyedi jelleg, valamint az emberközeliség is, noha ez utóbbi nem biztos, hogy szükséges dolog a Baromfiudvar Királya cím elnyerésére pályázó kakasoknál.

Nevezni a versenyre a baromfikakas, pulykakakas, libagúnár és kacsagácsér kategóriákban lehet, csalásra nincs – biológiai – lehetőség. A szépségverseny árnyoldala, hogy azt bográcsfesztivállal kötik egybe, vagyis a rosszul teljesítő, csúnyának ítélt kakasok előtt azonnal felvillan a győztesekre is előbb-utóbb lesújtó jövő képe: a tányér, ahol a legtöbbjük végzi, hacsak nem ólálkodik a baromfiudvar közelében egy éhes róka vagy nyest.

Nincs hiteles adat, hogy a szebb kakas finomabb-e, mint a többi. Ennek kiderítéséhez még sok-sok bográcsfesztiválra és kiváló alapanyagokra van szükség.

I!

Cím: 3388 Poroszló, Fő út, Rendezvénytér 
Nyitvatartási idő: évente változó napokon, júniusban 
Honlap: www.poroszlo.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Top cikkek
NOLBLOG