Esztétikai kaland

– Lefényképez minket? Harmincas férfi szegi utamat a pécsi lakatfalnál, ahová párjával az előbb kattintottak fel egy biciklizárat, „emléket állítva” összetartozásuknak. Lefotózom, aztán faggatni kezdem őket.

Laura és Donát elmondja, hogy Győrből jöttek, Ausztriában felszolgálók, régóta tervezték, hogy elmennek egyszer már Pécsre, s mivel végre kiadták a szabadságukat, megtették.

– Pécs esztétikai kaland – szakad ki Donátból, s elmeséli, hogy bejárták a várost, és megteltek szépséggel. Látták a híres pécsi helyeket, a négytornyú bazilikát, az ókeresztény sírkamrákat, a főtéri dzsámit, a másik dzsámit a minarettel, a Csontváry- és a Vasarely-kiállítást.

 

CSUPA MEGLEPETÉS

Minden olyan, mint a képeslapokon, mégis más, és mindenütt érte őket meglepetés. Mert a bazilikáról megtudták, hogy Ferenc József is ott volt az avatásán, és elámultak Lotz freskóin. Nagyon tetszett, hogy a bazilika mellett teniszpályányi területen üvegből van a járda, s így lelátni az alatta meghúzódó sírkamra romjaira. Laura nem mert rálépni az üvegre, ettől a férfi még inkább élvezte a dolgot.

A Csontváry élőben mellbevágóbb, mint a képeken, a dzsáminál az volt a „meglepi”, hogy van az épületnek egy teleszkópos harangtornya. Magyarázom, hogy a tervező azért találta ki a zenére liftező szerkezetet, mert a dzsámi keresztény templom, ám a török stílust maradéktalanul megőrző épület megjelenését „ütné” egy kőből emelt harangtorony. Rábólintanak, hogy jó ötlet, és egyáltalán: Pécs tele van jó építészeti ötletekkel.

KOROK, STÍLUSOK, ÁRADÓ MUZSIKA

Ez vitathatatlan, Pécs építészeti kultúrája rendkívül gazdag. Bár a belvárost itt is uralják a nagyvárosainkban megszokott, Monarchiát idéző, eklektikus épületek, Pécsett azért fellelhető az elmúlt kétezer év szinte valamennyi stíluseleme. Ráadásul török, német és balkáni ízek teszik még izgalmasabbá, atmoszferikusabbá a várost. Mindez ihletően hat a tervezőkre, a legújabb kor középületei és magánházai is mívesek, elegánsak, egyediek.

Tovább javította a város irigyelt adottságait és megjelenését az, hogy Pécs volt 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa (EKF). Ennek köszönhetően épült fel a Kodály Központ, amelynek 999 nézőt befogadó, varázslatos akusztikájú hangversenytermében 2013-ban 79 ezren váltottak jegyet a Pannon Filharmonikusok és az idelátogató világsztárok koncertjeire.

KULTURÁLIS ÉLMÉNYPARK

Még ennél is több vendég fordult meg a Zsolnay porcelángyár felhagyott területén megépített kulturális negyedben. A gyárépületekből kialakított kulturális élménypark kiállításai, előadásai, koncertjei, fesztiváljai, bábszínháza, planetáriuma és a szabadkőműves szimbólumokat magánviselő Zsolnay mauzóleum tavaly 256 ezer fizető vendéget vonzott. Hogy ezen kívül még mennyien jöttek el „csak úgy” nézelődni, játszani, vásárolni, enni-inni, relaxálni a Kelet-Közép- Európában egyedülálló kultúrparkba, azt csak találgathatjuk. Hamarosan kesztyűszabász látványmanufaktúra nyílik, megidézve azt az időt, amikor a pécsi Hammerli gyár királyi udvaroknak szállított divatkesztyűket. A negyed egy szoborparkkal is dúsul: itt állítják ki a pécsi egyetem művész szakos hallgatóinak köztéri kompozícióit.

PÉCSI DOLCE VITA

A Pécsre érkező turisták gyakorta elcsodálkoznak azon, hogy a pécsiek – ha csak az időjárás engedi – mennyire szeretik az időt a városterein múlatni. Erre a szokásra is ráerősített 2010, hisz az EKF miatt a város legmeghatározóbb terei megújultak. Tegyük hozzá, hogy a változást a tősgyökeres – a „tüke” – pécsiek nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel, sokak szerint például a mostaninál jobb volt a Széchenyi tér régi, dzsámi uralta arculata.

Arról nem is beszélve, hogy a tettyei romok mellé rozsdás vasból emelt kilátónak még a lebontására is szervezkedett egy magát városvédőnek hirdető csoport. Ám a Széchenyi tér azóta is remekül működik, kiváló kerete a promenádozó, szerelmesen andalgó, iddogáló, semmittevő, utcazenélő, breakelő, performance-ozó pécsi dolce vitának. A városra remek panorámát nyitó acélkilátót meg az építészek hol remekműnek, hol „Málna-díjasnak” minősítik. A lényeg, hogy beszélnek róla, mint a szeretőit sűrűn váltó díváról.

 

A Zsolnay Kulturális negyedben az épületek jó része új funkciót kapott – van itt többek között galéria, bábszínház, étterem, planetárium, látványmanufaktúra és koncertterem is
A Zsolnay Kulturális negyedben az épületek jó része új funkciót kapott – van itt többek között galéria, bábszínház, étterem, planetárium, látványmanufaktúra és koncertterem is
Top cikkek
Top cikkek
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.