Nem érdemes spekulálni

Az elemzők is bizonytalanok abban, érdemes-e megvárni a nyarat a valutaváltással, mert visszaerősödik a forint, vagy most kell félretenni a devizát a szabadságra, amíg nem gyengül tovább.

A jövőbe senki se lát, de annyi biztos: elég nagy mozgás kell ahhoz, hogy megérje emiatt idegeskedni – legalábbis a turistavaluta esetén. A forint árfolyama novemberben volt igazán erős, de akkor is csak 300 forintért lehetett eurót kapni a váltóknál – most már 320 körül árulják. Ez a hétszázalékos eltérés rendkívülinek számít, valójában néhány százalékos mozgások a jellemzők.

Egy jó váltással, okos megoldásokkal sokkal nagyobb nyereséget is elérhetünk ugyanis. Például ha devizaárfolyamon sikerül váltani (kártyás fizetésnél például ez is előny a készpénzfelvételi díj megspórolása mellett), akkor máris két százalékkal kedvezőbb árfolyamot érhetünk el.

Ezenkívül számolnunk kell azzal is, hogy a korán átváltott valuta nem fial – máris vissza lehet szerezni az öt százalékot. Ami kávépénznél azért nem nagy összeg: ezer eurónál is csak 10-20 ezer forint az elérhető profit.

 

Top cikkek