A csipke városa

Kiskunhalas elsősorban a halasi csipkéről híres. A kézimunkával varrt, nem vert csipke brüsszeli és velencei társainak méltó párja – immár 111 év óta.

Az 1935-ben e célra épült Csipkeházban Kiliti Zsuzsanna igazgató mesél a csipkevarrás történetéről. Mint mondja, ez hazánkban a XVII. század óta hagyomány, fénykora pedig Dékáni Árpád (1861–1931) halasi gimnáziumi rajztanár eredeti magyar mintáinak köszönhető. Terveit egy fehérnemű-varrónő, Markovics Mária valósította meg az öltések hatvanféle változatával.

Csipkecsodák

A látogatók az ő utódjait láthatják munka közben a speciális megvilágítású épületben. A kontúrozó mintája után készül el az alkotás. Az apróbb (2-3 cmátmérőjű) dísztárgyak 4-5 órás varrást igényelnek, ám az ötven cm átmérőjű terítőhöz már 4500-5000 munkaóra szükséges. Az ára is ennek megfelelő! A kereskedelmi forgalom csekély, főleg megrendelésre dolgoznak, a csipkecsodákat állami ajándékoknak vásárolja meg a kormány.

Van belőlük falikép, tálcadísz, nyakék, gyűrű és kitűző is – a csipkevarrók a finom fonalból szinte minden szépséget képesek megvalósítani. A halasi csipke rendszeresen előkelő helyen szerepel a nemzetközi versenyeken, 2010-ben elnyerte a Magyar Brands elismerést, és jó ideje arra vár, hogy felkerüljön az UNESCO szellemi világörökségei, valamint a hivatalos hungarikumok listájára.

Lovashagyományok

A Sóstó Csárda specialitása  a körömpörkölt savanyú májjal és savanyított hagymával
A Sóstó Csárda specialitása a körömpörkölt savanyú májjal és savanyított hagymával

A város másik nevezetessége az 1997-ben alakult Kiskunhalasi Lovasbandérium. Rózsahegyi Róbert, a bázis elnöke elmondta, hogy a jászkun lovashagyomány a mezőgazdaságban és a hadviselésben volt fontos. A jászkun lovassereg a XVIII. század közepén egy zászlóalj (bandérium) lovashuszárt állított ki Mária Terézia testőrségébe.

A huszárok hagyományos, ezüsttel kivarrt kék posztóruhában, tarsollyal szerepelnek az ünnepségeken. Jelenleg gyerekeket és felnőtteket oktatnak, bevezették a lovas terápiát, a tereplovaglást és a huszárbemutatókat. Részt vesznek hazai és nemzetközi bajnokságokon díjugratásban és fogathajtásban. Uniós támogatással elkészült a fedett lovarda, itt gyakorlatoznak a huszárok, és képeznek lovas rendőröket is.

Fürdő, városközpont, helyi ízek

Kiskunhalas vonzerejéhez hozzájárul a Halasthermal háromcsillagos kempinggel, hat medencével és gyógyászati részleggel, hátterében a kórházzal. A fürdő egész évben üzemel, jódos, alkáli-hidrogénkarbonátos ásványvizét 1983-ban nyilvánították gyógyvízzé.

A Csipke Város központban hamarosan megújul a szecessziós városháza. Épületszárnyaiban lesz mozi, színház, vendéglő, szálloda, többféle bolt és Tourinform-iroda is. szélmalom, a csillagvizsgáló, a Thorma János Múzeum, no és a környék homokbuckái és jellegzetes növényzete. Végül a 150 éves Sóstó csárda és a hozzá tartozó kis motel, amely egész évben 16 szobával várja a vendégeket.

Kilenc sziget

  • A ma 30 ezer lakosú város a Duna–Tisza közötti Homokhátságon, az egykori mocsaras, tavas területen kilenc szigetből állt. Lakói, a halászok csónakkal közlekedtek a Dunától a Tiszáig.
  • A tatárjárás után kunok és jászok népesítették be.
  • 1436-ban vált szabad várossá, az első városi címer 1692-ből származik (három hal fölött egy kun vitéz).
  • A Habsburgok a szabad Jászkun Kerületet 1702-ben elzálogosították a Német Lovagrendnek. Az ismét jobbágysorba került lakosok válaszul csatlakoztak a Rákóczi-szabadságharchoz.
  • 1904 óta áll itt az ország egyetlen kuruc szobra.
  • A város kiváltságait csak 1745-ben redemptio (önmegváltás) révén szerezte vissza 51 ezer aranyforintért. 1753-tól a környék életét a kiskun kapitányok irányították.

Hasznos honlapok

www.halas.net
www.halasicsipke.hu
www.banderium.hu
www.halastermal.hu
www.sostocsarda.hu

A varrónők keze alól igazi csipkecsodák kerülnek ki
A varrónők keze alól igazi csipkecsodák kerülnek ki

 

 

A lovasbandérium tagjai hagyományos ezüsttel kivarrt kék posztóruhában, tarsollyal szerepelnek az ünnepségeken
A lovasbandérium tagjai hagyományos ezüsttel kivarrt kék posztóruhában, tarsollyal szerepelnek az ünnepségeken
Top cikkek
Top cikkek
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.