Tényleg matyó hímzés!

Azért ez nem egy matyó hímzés – mondjuk a kevéssé esztétikus dolgokra, és ezzel különös rangra emeljük az említett hímzés szépségét. Így tett 2012-ben az Unesco is, mert a matyó hímzés is felkerült a szellemi kulturális örökségek listájára, a mohácsi busójárás mellé.

A témával kapcsolatban a legjobb helyszín Mezőkövesd, ahol hiteles környezetben hiteles emberek mesélnek múltról és jelenről. Arról például, hogy a matyó elnevezés Mátyás királyra utal, az ő becézett nevét viselik főként Mezőkövesd, de a közeli Tard és Szentistván lakói is. E három település népművészetével maradandót alkotó, ma is nagyon vallásos lakosai büszkén vallják magukat matyóknak. Annak emlékére, hogy Mátyás király 1464-ben a husziták elleni harcban, az őt támogató városnak, Mezew Kewesdnek mezővárosi rangot adott.

HADAS – A NÉPMŰVÉSZETI EMLÉKEK TÁRHÁZA

A valódi szépségek Mezőkövesd skanzen jellegű, úgynevezett Hadas városrészében láthatók. A hadas családszervezet tulajdonképpen atyafiságot jelent: az egymással rokon családokat errefelé hadaknak nevezték, akik sok esetben egy udvaron vagy közeli szomszédságban maradtak.

A városrészben fennmaradt az ősi településszerkezet és sok, a mai portákkal szépen megférő, gyönyörűen rendbe rakott egykori parasztház. Az 1856-ban épült Mézeskalácsos házban az összegyűjtött népművészeti emlékek mellett rácsodálkozhatunk a 400 éves múltra visszatekintő mesterségre, annak mókás szimbólumaira, a mézeskalács huszárokra, a tükrös szívekre, és akár készíthetünk is ilyet.

A Bútorfestő háznál, ha szerencsénk van, láthatjuk, miként készíti Kovács András bútorfestő népi iparművész a híres festett bútorokat, amelyekért messzi földrészekről is ellátogatnak hozzá. A Fazekas házban pedig Fehér Tibor kerámiái a főszereplők, aki Hadas városrészben elsőként kezdett kézművesként tevékenykedni, s akinek példáját aztán sokan követték.

A „MATYÓ RÓZSA” TERVEZŐJE

A városrész központjában álló Népi Művészetek Házban szerencsés esetben megleshetjük a néptáncegyüttes próbáját, részt vehetünk valamilyen folklóreseményen, szerencsétlen esetben ránk adják a matyó népviseletet, és az erről készült fénykép fotóalbumunk egyik mókásan különleges darabja lesz.

És aztán jöjjön, aminek jönnie kell: a Kisjankó Bori-emlékház. Kisjankó Bori (néni), a legismertebb matyó mintatervező, már életében legenda volt. A híres mezőkövesdi „íróasszony” életét, tevékenységét mutatja be az eredeti állapotában megőrzött, eredeti bútorokkal, tárgyakkal berendezett parasztház. Itt aztán minden megtudható a matyó hímzésről, pontosabban a matyó hímzéshez használt virágokról, főleg a „matyó rózsáról” – a motívum többségét Kisjankó Bori alkotta meg.

VISSZA A JELENBE

A kikapcsolódás Mezőkövesd üdülőterületén, a gyógyhelyminősítést nemrégiben elnyert, tizenegy hektáros, 21 medencével rendelkező Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben folytatható, ahol kiváló a wellness részleg is. A közeli négycsillagos Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness ugyancsak színvonalas szolgáltatásokkal, a városban a szállodák közül egyedüliként gyógyvízkínálattal, hangulatos, elegáns szobákkal és ízletes konyhával várja a pihenni vágyókat. Tökéletes minden – akárcsak a matyó hímzés maga.

Tudta-e?

> Hadas városrész közelében található az Európa-hírű Mezőgazdasági Gépmúzeum.

> A város központjában a matyó népéletbe nyújt bepillantást a több mint fél évszázados Matyó Múzeum.

> A barokk Szent László-templom egyedi freskóit a város szülötte, Takács István készítette.

> A megújult Kavicsos-tó Szabadidőpark szélén áll az idén tízéves modern Jézus Szíve-templom, amely búcsújáról híres.

> A város kiemelt eseményei a Matyó Húsvét, a Város Napja – Matyó Expó és Fesztivál, a Zsóry Fesztivál, a Matyóföldi Folklórfesztivál, valamint a Mezőgazdasági Gépésztalálkozó.

Saját „Bikavér”

A közeli Egerben bőséggel válogathatunk a pincék közül. A számos díjjal jutalmazott Demeter Pincészetben arra is lehetőség nyílik, hogy különféle (kékfrankos, merlot, cabernet franc) borokból ki-ki maga készítsen „Bikavért”, amelyet aztán a pincészet borászai minősítenek.

Hasznos honlapok

www.mezokovesd.hu
www.zsory-furdo.hu
www.matyofolk.hu
www.demeterpinceszet.hu

 

 

A Hadas városrészben sok a gyönyörűen rendbe rakott egykori parasztház. A  bútorfestő alkotóházban festett matyó bútorok, tojások és lakástextíliák láthatók
Top cikkek