Nizza és Biarritz az Adrián?

Abbázia a nászutasok és a prémiumkategóriás szanatóriumba kényszerülők luxus úti célja volt a XIX. század közepétől. Aztán néhány évtizedig elég volt egy SZOT-beutaló is. Mára visszaszerezte régi rangját, teljes körű kényeztetést nyújt az arra vágyóknak, akár a francia üdülők. Viszont felébe kerül.

A város – nevezzük bárhogy: Opatija, Opátia, Abbazia vagy Abbázia – az Adria északi csücskében, az Isztria-félsziget keleti oldalán, a Kvarner-öböl kapujában fekszik. A közvetlen előtte húzódó szigetek hullámtörőként viselkednek, így a tenger minden időben csendes és tiszta.

A Földközi-tengeren fekvő Nizzát és az Atlanti-óceán gyöngyszemét, Biarritzot juttatja eszünkbe a meglepő tisztaság és rend. A várost elkerülte a front, nem bombázták, és élt az összes létező hazai és nemzetközi pályázati lehetőséggel, így az elmúlt három év során mindent felújítottak.

El tudták tüntetni a jugoszláv szakszervezeti időkben divatba hozott tömegnyaraltatás nyomait, a szállodákat kívül-belül renoválták. A legkorszerűbb belsőépítészeti megoldásokkal pluszfürdőszobákat varázsoltak, így négycsillagosnál alacsonyabb fokozatú szállást alig találni. Mivel lassan kétszáz éve, hogy a turizmusra szakosodott a város, az értelmetlen vetélkedés és egymásra licitálás helyett szigorú sztenderdeket határoztak meg.

A szállodák és az éttermek kínálata megegyező, az árakat rögzítették, az épületek portáljait árgus szemmel figyelik. Így aztán nincsenek csiricsáré hirdetések, dibdáb bódék vagy hivalkodó cégérek. A rendbe hozott külzet a Monarchia legszebb építészeti hagyományait őrzi, méltóságteljes ívekkel, nemes egyszerűséggel. A parkok éjszaka is ki vannak világítva, a parti sétaútvonalak is biztonságosak huszonnégy órán át. Sajnos nálunk nem ismert a közbiztonságnak és a közterületi rendezettségnek ez a foka.

A Hotel Bristolban wellness részleg is található, a bejárattól ötpercnyire pedig máris vagy a parkban, vagy a tizenkét kilométeres sétányon futhatunk.

A városka négy évszakos, ami igazán szokatlan egy tengerparti üdülőtől. A késő őszi, téli átlaghőmérséklet nem csökken tíz fok alá, a sétány mellett nyújtózó pálmák és leanderek jól érzik magukat még az egycentis hó alatt is.

Merre induljak?

Aki hezitálna, hogy az egy órára lévő Triesztbe vagy az öt perce lévő Fiumébe látogasson-e át, az ne érezze lusta döntésnek Fiumét. Akárcsak Abbáziában, itt is azt érezni, hogy rádőlt a városra a pénz, míg Trieszt az elmúlt két-három évben épp ellenkező irányba indult. A két halpiac, az éttermek, a kávézók és a bevásárlóutca versenyében a horvátok nyertek az olaszok ellenében. Viszont a két kikötővárosba vezető út versenyét toronymagasan a szlovének nyerik. Abbáziából Triesztbe legkényelmesebben a szlovén hegyek között kanyarogva érnénk át. Ezen az úton Délközép-Európa legjobb erdei éttermeit találni, friss gomba- és szarvasgomba-specialitásokkal. Az Isztria-félsziget belsejében jelentős olívaültetvények és -kóstoltatók várják az autózókat és a bicikliseket.

A várost babérligetek övezik, a fedett piacon friss fügefüzért díszítenek vele a helyiek.

 

A Hotel a storia modern butikhotel, lakosztályaiból 365 nap ugyanaz a kilátás. A városban alig akad nem tengerre néző szoba.
Top cikkek
Top cikkek
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.