Hírek

REPÜLŐTÉRI KÉPGALÉRIA

A Budapest Airport – követve a külföldi példákat, hogy az utasforgalmi terek egy része kiállítási területként hasznosul – kiállítóteret avatott a 2A és a 2B terminál érkezési szintjét összekötő folyosón. A BUD Gallery elsősorban fotókiállításoknak ad majd helyet a SkyCourt nyilvános területén. A tárlat anyaga négy-öt havonta újul meg, s elsősorban magyar művészek magas színvonalú alkotásai lesznek láthatók. Az első kiállítás kortárs magyar ékszerkészítő iparművészek munkáit mutatja be a fiatal és tehetséges alkotókat felkaroló Pro Jugendstil Művészeti Alapítvánnyal közös szervezésben.

NÉPSZERŰEK AZ OTTHON NYOMTATOTT VONATJEGYEK

Július óta, amikor a MÁV háromszázalékos kedvezményt vezetett be az otthon kinyomtatott és az elektronikusan bemutatott vonatjegyekre, megduplázódott és 29-30 százalékra emelkedett az ilyen jegyek aránya, és ennek eredményeként érzékelhetően csökkent a pénztári sorban állás. A vasúttársaság adatai szerint havonta négyezerrel többen vásárolnak online jegyet, mint az év első felében. Az internetes jegyvásárlást 2008 óta az utazók mintegy 2,3 milliószor vették igénybe, és több mint 260 ezer esetben éltek az otthoni nyomtatás lehetőségével.

A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM ÓVATOSSÁGRA INT

Az elmúlt hetekben egyre több a tüntetés Bangkokban, ezért a Külügyminisztérium konzuli szolgálata arra kéri a thaiföldi fővárosba készülő, illetve az ott tartózkodó magyarokat, hogy legyenek fokozottan óvatosak. Kerüljék a politikai tömegrendezvényeket, és vegyék figyelembe, hogy a tüntetések miatt óriási közlekedési dugók alakulhatnak ki. Mint a konzuli szolgálat honlapján olvasható, a bangkoki tüntetések miatt a thaiföldi kormány november 30-ig újra életbe léptette a belbiztonsági törvényt Bangkok három központi kerületében, ahol a történelmi belváros, a parlament és a miniszterelnöki hivatal épületei is találhatók.

A KRISTÁLYÉJSZAKA TÖRTÉNETE

A berlini Topographie des Terrors dokumentációs központban Es brennt! (Lángokban áll!) címmel nyílt kiállítás huszonhat zsinagóga sorsán keresztül mutatja be a 75 éve történt antiszemita pogromsorozat, a kristályéjszaka történetét és emlékezetét. A pontosan megtervezett és a népharag spontán kitöréseként beállított pusztítás 1938. november 10-re virradó éjjel kezdődött, és több napig tartott. A tárlat, amely az Elpusztított sokszínűség című berlini tematikus év egyik utolsó rendezvénye, nem csak Berlinről szól: többek között egy-egy bécsi, kalinyingrádi, gdnaski és strasbourgi zsinagóga sorsán keresztül ábrázolja a több mint hatmillió európai zsidó halálához vezető folyamat egyik első csúcspontját. (www.topographiedesterrors.de)

ELVESZETT VÁROST TALÁLTAK A DZSUNGELBEN

A régészek egy 80 méter magas, több száz, egyenként kéttonnás kövekből épített, piramis formájú építményt fedeztek fel Ecuador amazóniai dzsungelében. A piramis lapos tetejét valószínűleg áldozati szertartásokra használták a prekolumbián kultúra idején. A környéken talált több kerámia- és csiszoltkő-eszköz arra enged következtetni, hogy a piramis építői értettek a bányászathoz és a nemesfémek megmunkálásához is. Az épületek és a tárgyak kidolgozása pedig arra utal, hogy azok egy ismeretlen preinka kultúrához tartozhattak. (latimoport.hu)

MENNYI AZ ANNYI?

A WichAirline.com nemrégiben felmérést végzett arról, mennyi díjat számolnak fel a diszkont-légitársaságok a meghirdetett jegyárakra. A több mint 300 ezer repülőjegy árának összehasonlítása során egy 20 kilós csomag feladását és a felmerülő tranzakciós díjakat vették figyelembe. A legolcsóbb fapados díját a török érdekeltségű Pegasus Airlines nyerte el 63,19 euróval a Wizz Air (75,74 euró) és a Blue Air (82,45 euró) előtt. A legolcsóbbnak tartott Ryanair a 4. helyen végzett 83,45 eurós átlagos jegyárával.

 

Top cikkek