Várak, rózsák, fürdők

Cesky Krumlov és Karlovy Vary között hetekig bolyonghat az utazó – állítja szerzőnk, és igazában egy percig sem kételkedünk.

„A legtornyabb torony”, így örökítette meg az utókornak Cesky Krumlov fenséges vártornyát Karel Capek. A National Geographic szakértői pedig pár éve a világ 16. legszebb történelmi helyéül választották, a kétségkívül szintén rendkívül érdekes dél-karolinai Charleston és a híres skóciai Edinburgh közé ékelve a Moldva folyó S-kanyarjától körbeölelt középkori városkát, várkastélyát, no meg Szent Vitus-katedrálisát. Az UNESCO pedig világörökségi oltalma alá vette.

Perspektívák, uralkodók

Linz felől közelítve a településhez vadvízi evezősök tűnnek fel, akik a folyó menti táborokban gyülekeznek, onnan csorognak lefelé, vagy eveznek felfelé. A vízről nyilván más látvány tárul az utazó elé, mint mondjuk a folyó szintjéhez képest 86 méter magas toronyból, vagy a vár valamelyik ablakából. Netán a barokk-rokokó parkból, vagy a barokk színház felé haladva, valamelyik udvarból.

A folyó szabdalta rétre utaló Krumlov nevet már 1253-ban írásban említik. Aztán az 1600-as évek elejéig, a rózsát a nevük után a címerükbe illesztő Rozmberk család uralkodása idején, virágkorát éli a város, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a Moldva fontos kereskedelmi útvonal volt. Később az Eggenberg, majd a Schwarzenberg család kezébe került a térség, amit azért érdemes feljegyezni, mert a közeli Hluboká várkastélya, amely az idők során reneszánsz és barokk stílusban is változott, szintén az utóbb említett família birtokába került.

Sör, mindenfelé sör

Errefelé szinte mindenütt próbálkoztak sörfőzéssel, nem is akármilyen eredménnyel. Cesky Krumlov és Hluboká közé esik Ceské Budejovice, a söréről híres kereskedelmi központ, amelynek a polgárok gazdagságát tükröző főtere a Sámson-kúttal és a Fekete-toronnyal lenyűgöző látvány.

Csehországban Plzen főtere a legnagyobb, jól tükrözvén, milyen fontos szerepet töltött be a város a Prágát Bajorországgal összekötő kereskedelmi útvonalon. Itt nemcsak a sörgyárat, hanem a múzeumot is végigjárhatjuk, s a helyszínen kóstolgathatjuk az „eredeti” Urquellt, azaz a Plzensky Prazdrojt, ami nem utolsó mulatság a főtéren magasodó székesegyház tövében.

Neves fürdővárosok

Plzenből csak egy ugrás Mariánské Lázné, az 1800-as évek elején a hideg vizet árasztó gyógyforrásai nyomán felfedezett fürdőhely, amely korábban királyok, hercegek, grófok előkelő nyaralóhelye volt. És különböző nyavalyák kezelését szolgáló ivókúrák kedvelt központja. Ma inkább német nyugdíjasok és tehetős oroszok látogatják. Nyugodt, csendes, gondozott, elegáns városka, szemben Karlovy Varyval (Karlsbaddal), amelyet valósággal elárasztottak az orosz vevők.

Karlovy Varyt látni kell – egyszer az életben – különleges fekvése, építészeti remeklése, mérete miatt. Egyszerre kiváló pihenő- és szórakozóhely. A meleg gyógyvizet a XIV. században az a IV. Károly találta meg, aki a Prága közelében lévő Karlstejn várkastélyát építtette. Aki erre jár, ki ne hagyja a hegytetőre emelt, épen maradt várat, amelynek tornyából Nyugat-Csehország nagy részére gyönyörű kilátás nyílik.

Praktikus tanácsok

A szállást kínáló honlapokon már 40 euróért találni szobát reggelivel és internet-hozzáféréssel; a felkapott Marienbadban is akad 60-70 euróért elegáns, békebeli négycsillagos úszómedencés hotel.

Az éttermi árak a közepes budapesti áraknak felelnek meg.

A helyi utak jó állapotban vannak; a Prágát Brnóval összekötő sztrádát most újítják fel, ezért érdemes messzire elkerülni.

A szállást kínáló honlapokon már 40 euróért találni szobát reggelivel és internet-hozzáféréssel; a felkapott Marienbadban is akad 60-70 euróért elegáns, békebeli négycsillagos úszómedencés hotel.

Az éttermi árak a közepes budapesti áraknak felelnek meg.

A helyi utak jó állapotban vannak; a Prágát Brnóval összekötő sztrádát most újítják fel, ezért érdemes messzire elkerülni.

Hasznos honlapok

www.ckrumlov.cz

www.hluboka.cz

www.czechtourism.com

www.prazdrojvisit.cz

www.marianskelazne.cz

www.karlovyvary.cz

Történelmi nyomvonal

Cesky Krumlov kanyargós utcácskákkal teli óvárosának szélén húzódik meg szerényen a zsinagóga, amelyben a helyi zsidóság életét bemutató kiállítás látható. A nyugat-csehországi körúton pedig Plzenben járhatjuk be a Dohány utcai után Európa második legnagyobb zsinagógáját – vagyis számos közös történelmi nyomvonalat találhatunk a Bajorország és Ausztria között elterülő cseh vidéken.

 

 

Karlstejn várának tornyából Nyugat-Csehország nagy részére gyönyörű kilátás nyílik
Karlstejn várának tornyából Nyugat-Csehország nagy részére gyönyörű kilátás nyílik
Top cikkek