Hírek

3-4 éjszakás volt az átlagos belföldi nyaralás

2013 nyarán 4-5 százalékkal csökkent a hat vagy hét éjszakára szóló belföldi szállásfoglalások aránya az előző évhez képest – derül ki a Szallas.hu portál adataiból. Az átlagos foglalás három éjszakára szólt, és ötvenezer forintba került. Megugrott ugyanakkor a SZÉP-kártya felhasználásának aránya: minden ötödik szállást így fizettek ki. Ezúttal is az apartmanok és a vendégházak voltak keresettebbek, szállodát a nyaralók 40 százaléka választott. A legnépszerűbb célpont Siófok, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Balatonlelle, Zamárdi, Eger, Budapest, Balatonboglár, Gyula és Zalakaros volt.

Ötszáz wifis kocsi a MÁV-nál

A MÁV-nál október elejére az ingyenes internetelérést nyújtó járművek száma elérte az ötszázat, és a további bővítéseknek köszönhetően hetente újabb InterCity- és elővárosi járművekben lehet majd díjmentesen igénybe venni ezt a lehetőséget. Akkor a szolgáltatás csaknem napi nyolcszáz vonaton lesz elérhető. A kocsikat a lehetőségek szerint a legnagyobb kihasználtsággal közlekedteti a vasúttársaság, többek között a miskolci, nyíregyházi, debreceni, váci, szobi, újszászi, ceglédi, szolnoki, pécsi és szombathelyi vonalon utazók egy része internetezhet díjmentesen a vonatokon. A rendszerre egyidejűleg akár több százan is csatlakozhatnak. Az ingyenes lehetőséget nyújtó járműveket a vonatok külső felületén és a belső terekben egyaránt wifimatricák jelölik.

Bezárt a ciprusi képviselet

A kedvezőtlen gazdasági helyzet hatásaira hivatkozva a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal nicosiai központja úgy döntött, nyolc országban megszünteti tevékenységét. A magyarországi iroda – tíz év után – 2013. szeptember 13-án zárt be hivatalosan. A budapesti idegenforgalmi képviseletek bezárási hulláma 2010-ben vette kezdetét. Az elsők között szüntette be tevékenységét a román iroda, amelyet a brit, a cseh, az olasz és a (később újranyitott) tunéziai követett, s leépítette ez irányú a tevékenységét a portugál kereskedelemfejlesztési szervezet (ICEP) is.

Thaiföld: turistatörvényszékek

A rendőrség, az ügyészség, a törvényszék és a turisztikai minisztérium megállapodása nyomán megnyílt az első turisztikai bíróság Thaiföld népszerű tengerparti üdülőhelyén, Pattayán. A bíróság délután 4.30 és 8.30 között fogadja azoknak a panaszait, akiknek nyaralásuk alatt fogyasztóvédelmi problémájuk adódik, vagy veszélybe került a személyes biztonságuk. Az egyszerűbb ügyek várhatóan néhány nap alatt lezajlanak, a komplikáltabbakkal akár hat hónapig is foglalkozhat a bíróság. Ha a kezdeményezés beválik, hat másik üdülőhelyen is lesznek turistabíróságok – ott, ahol a leggyakrabban fordul elő a vendégek lehúzása.

Reneszánsz krimitúra

Városnézés gyilkossággal címmel szervez városlátogatást egy firenzei utazási iroda. A program résztvevői egy XVI. század eleji forgatókönyvet követve járják végig Firenze nevezetességeit. A paloták és templomok között sétálva ki kell deríteniük, kiölte meg Lorenzo de Medici, a humanista Lorenzo Il Magnifico (1442–1492) öccsét. A turisták természetesen minden szükséges információt megkapnak: idegenvezető-színészek tárják fel előttük a reneszánsz Firenze titkait és ármányait. A háromórás városlátogatás naponta kétszer, az olasz mellett hat világnyelven – köztük oroszul – indul, ára 25 euró.

Bővül a világ turizmusa

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint 2013 első fél évében 494 millió turistaérkezést regisztráltak a világban, 25 millióval többet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb növekedést a Közel-Kelet (+12,9%), illetve Ázsia és a csendes-óceáni térség (+6,2%) érte el, Afrikában (+3,8%) és Amerikában (+2,2%) lassabban bővült a forgalom. Európa (+5,1%) a vártnál jobban teljesített, elsősorban Közép- és Kelet-Európa (+9,6%), illetve Dél-Európa (+6,1%) jóvoltából. A nemzetközi turisztikai kiadások terén a 2012-es első helyezett Kína 30,6, az 5. helyezett Oroszország 22,2%-os első féléves növekedést mutatott.

 

Top cikkek