Hírek

Elindult a Wizz Air isztambuli járata

Augusztus 2-án a Wizz Air elindította első menetrend szerinti isztambuli járatát, a 180 személyes Airbus A320-on 164 utas foglalt helyet. A légitársaság gépei heti négy alkalommal, hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap közlekednek Budapest és Isztambul között napközbeni menetrenddel, amely az üzleti utazóknak és a turistáknak egyaránt kedvez. A Wizz Air azt tervezi, hogy márciustól már naponta repül a Boszporusz partján fekvő metropoliszba. Mint ismeretes, a diszkont fuvarozó októberben nyerte el a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a korábban a Malév által kiszolgált, kétoldalú megállapodásokhoz kötött repülési jogokat Antalyába, Isztambulba és Moszkvába.

 

Gyógyhely lett a Zsóry fürdő

Megkapta a gyógyhelyminősítést a Mezőkövesd-zsóry Fürdő üdülőterület, amely ezzel az ország 15. gyógyhelyévé lépett elő. Az 1939-ben (olaj helyett) talált meleg vizet 1968-ban nyilvánították gyógyvízzé, majd a zsóry Gyógy- és Strandfürdő 1983-ban kapta meg a gyógyfürdő minősítést. A termálvíz kalcium-magnézium-hidrokarbonát-kloridszulfid összetételű. A mostani engedélyeztetés során többek között vizsgálták a levegő tisztaságát, a környezet zajszintjét, a terület infrastruktúráját, megközelíthetőségét, és számba vették a szálláshelyeket, szolgáltató intézményeket is. A gyógyhely titulus újabb turisztikai beruházásokhoz is hozzásegítheti a települést.

Megújult a termálfürdő Egerben

A végéhez közeledik az egri Termálfürdőben zajló beruházás, a fejlesztést az augusztus 10-11-én zajló strandfesztivál keretében mutatják be a közönségnek. A beruházás az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében valósul meg. A fesztiválon a hárompályás csúszdarendszert, a játékokkal felszerelt bébimedencét, valamint a megújult és két részre bontott gyógyvizes, közismertebb nevén kavicsos medencét próbálhatják ki a látogatók felár nélkül.

Hamutartót osztanak az olasz strandokon

Százezer hamutartót osztottak szét augusztus első hétvégéjén az olasz tengerpartokon a dohányosok között azért, hogy csikkjeikkel ne a homokot szennyezzék. A zsebben is elférő, összehajtogatható, mosható, így többször is használható hamutartókat négyszáz olasz strandon a Marevivo környezetvédelmi egyesület terjesztette. „Ha mindegyikbe hat cigarettavéget dobnak, két nap alatt több mint egymillió csikktől szabadítjuk meg a strandokat” – hangoztatta a szervezet, amely öt éve igyekszik ily módon ránevelni az olasz dohányosokat a plázsok tisztaságának megőrzésére.

Újabb görög áfakulcscsökkenés

Tovább nő Görögország vonzereje: augusztus 1-től az éttermi fogyasztás áfakulcsa is 23-ról 13%-ra csökkent. Az előző két évben többször is módosult az áfa a dél-európai országban, ám a 13%-os kulcsot eddig csak az élelmiszerekre, az italokra, a gyógyszerekre és a közlekedésre alkalmazták. 2011 óta a szállodai szolgáltatások áfakulcsa 6,5%-ra süllyedt. A turizmus a görög nemzetgazdaság egyik legfontosabb ágazata, 15%-kal járul hozzá a GDP-hez. A tavaly tapasztalt visszaeséssel szemben idén az év első felében 10%-kal növekedett a külföldi turisták száma, és magas foglaltságra számítanak a következő hónapokban is.

Rekordfélévet zárt a bécsi turizmus

Minden korábbinál jobb első félévet zárt a bécsi idegenforgalom: mintegy 5,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, 3%-kal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. A vendégek 80%-a külföldről érkezett az osztrák fővárosba. A németek 34 ezerrel (+3%), a belföldiek 26 ezerrel (+2%), az Oroszországból érkezők pedig 44 ezerrel (+14%) több éjszakát töltöttek Bécsben 2012 első félévéhez képest. Ugrásszerűen, 29%-kal megnőtt Bécs iránt a dél-koreaiak érdeklődése. A Magyarországról érkező turisták májusig mintegy 15%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a császárvárosban, mint tavaly.

 

Top cikkek