HÍREK

OLCSÓBB VONATJEGY

Július 1-jétől a vonattal utazók 3%-kal olcsóbban vásárolhatnak menetjegyet online, bankkártyával vagy mobiltelefonos egyenlegük terhére, ha az otthoni nyomtatás vagy a digitális bemutatás lehetőségét választják. A MÁV–START Zrt. közleménye szerint ily módon a belföldi, egy útra szóló menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- és kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, a bérleteket és a nemzetközi menetjegyeket nem. A rendszerben minden szociális vagy üzletpolitikai utazási kedvezmény érvényesíthető. Az otthon nyomtatott menetjegy névre szól, s csak a rajta feltüntetett állomások között, meghatározott napon érvényes.

ISMÉT DÍJAZTÁK A KIVÁLÓ STRANDOKAT

A Balatoni Szövetség által nyugat-európai mintára kialakított minősítésért az idén 37 strand, kikötő és kemping indult, közülük 28 strand, a szigligeti és a balatonboglári kikötő, valamint a balatonboglári Sellő kemping nyerte el a jó minőséget jelző kék zászlót a sárga hullámokkal. Háromcsillagos minősítést a keszthelyi városi strand, a gyenesdiási Játék strand, a vonyarcvashegyi Lídó strand, a zánkai Új Nemzedék Központ (Úttörőváros) strandja, a balatonfüredi Eszterházy és a Kisfaludy strand, illetve a balatongyöröki, a csopaki és az alsóörsi községi strand kapott. A déli part strandjai többnyire kétcsillagos minősítést érdemeltek ki, az egyetlen egycsillagos minősítést a balatonlellei Napfény strand kapta. A strandokat a szezon előtt értékelték.

FÜRDŐZÉS SZÉP KÁRTYÁVAL

Július 1-jétől a SZÉP Kártya mindhárom „zsebéből” lehet gyógyfürdő- és strandbelépőt fizetni. A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére a kormány május végén döntött a vonatkozó kormányrendelet módosításáról, így a kártyával már nemcsak szálláshely-szolgáltatásért, hanem gyógyfürdő- és strandbelépőért is lehet fizetni. További változás, hogy a kártyával fizethető körbe bekerült a szabadidős sportrendezvények nevezési díja is.

ÚJRA LÁTOGATHATÓ A SZABADSÁG-SZOBOR

Az amerikai függetlenség napja, július 4. óta ismét látogatható a New York-i Szabadság-szobor, amelyet azóta tartottak zárva, hogy a Sandy hurrikán októberben súlyosan megrongálta a kolosszusnak otthont adó szigetet. A Liberty Island háromnegyedét elöntötte a víz, itt és a szomszédos Ellis Islanden a hurrikán összesen 59 millió dollárnyi kárt okozott. A látogatók felmehetnek a Szabadság-szobor koronájába is, amelynek 30 millió dolláros átalakítása során modernizálták a tűzjelző és a tűzoltó berendezéseket, valamint a menekülési útvonalakat. 2011-ben 3,7 millióan keresték fel a szobrot, amely az Egyesült Államok 19. leglátogatottabb nevezetessége.

KÖZVETLEN BUSZJÁRAT ZÁGRÁBBA ÉS LJUBLJANÁBA

Horvátország EU-tagságának kezdetét, 2013. július 1-jét követően a Volánbusz Zrt. egész évben hetente kétszer, csütörtöki és szombati napokon menetrend szerinti járatokat indít a horvát és a szlovén fővárosba. A buszok a Népliget autóbusz-pályaudvarról közlekednek, és még aznap vissza is indulnak. A retúrjegy Zágrábba 6900, Ljubljanába 9900 forintba kerül.

19 ÚJABB VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍN

Június 17–30. között Kambodzsában, Phnompenben ülésezett az UNESCO bizottsága, amelynek döntése alapján 19 megóvásra érdemes attrakció, öt természeti terület és 14 kulturális örökségi helyszín került fel a világörökségi listára. Az előbbiek: a Xinjiang Tianshan (Kína), az Etna (Olaszország), El Pinacate és Gran Desierto de Altar bioszféra-rezervátum (Mexikó), a namíb homoksivatag (Namíbia), a Tádzsik Nemzeti Park (Tádzsikisztán), s néhány utóbbi: a Wilhelmshöhe park (Németország), a Medici-villák és kertek (Toscana, Olaszország), a Fidzsi-szigeteki Levuka kikötő, a katari Al Zubarah-ásatás, a kanadai Red Bay baszk bálnavadász-állomás, a kínai Honghe Hani rizsteraszok kulturális tájképe, az indiai Rajastan hegyi erődjei és az iráni Golestan-palota.

 

Top cikkek