HÍREK

MÁR 100 WIFIS VONAT JÁR

Április közepétől már száz internetezésre alkalmas járművet közlekedtet a MÁV-START, így naponta mintegy húszezer utas használhatja ingyenesen a szolgáltatást. Az érintett kocsik többsége a legtelítettebb vonalakon – budapesti, miskolci, nyíregyházi, debreceni, váci, szobi, újszászi, ceglédi, szolnoki, pécsi – fut. A bővítéseknek köszönhetően a kör hetente újabb 20-30 intercity és elővárosi vonattal bővül, vagyis egyre többen tudnak utazás közben díjmentesen dolgozni, levelezni, portálokat olvasni vagy közösségi oldalakat látogatni.

KISMARTONI KONCERTFOLYAM

Idén harmadszor rendezi meg az Esterházy Magánalapítvány a kismartoni kastély gyönyörű, kitűnő akusztikájú Haydn Termében nagysikerű koncertsorozatát, amelyen külföldi sztárvendégek és Ausztriában most bemutatkozó művészek lépnek fel. Ezúttal négyféle műfaj – házimuzsika, vonósnégyes, piknikkoncert és vígopera – várja a zeneszerető közönséget. Kismartonban első alkalommal kerül sor Piknik koncertekre, amikor a koncertek előtt és után a közönség a csodás kastélyparkban piknikezhet. Az október 13-ig tartó koncertfolyamra a jegyeket a www.oeticket.at oldalon, elővételben is meg lehet vásárolni.

LEJÁRNAK A KORÁBBAN KIADOTT EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁK

Idén lejár a korábban kiadott Európai Egészségbiztosítási Kártyák (EU-kártyák) érvényessége. Tekintettel arra, hogy a nyári turistaszezonban jelentős mértékben megnő az igénylések száma, a rövidebb várakozás és a gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes az EU-kártyák cseréjét idejében, a lejárat előtt igényelni – hívta fel a figyelmet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ezt postai és elektronikus levélben, illetve személyesen is meg lehet tenni az ügyfélszolgálatokon, amelyek címe, elérhetősége megtalálható az OEP honlapján (www.oep.hu). Ugyanitt az Időpontfoglaló menüpont lehetőséget nyújt az előzetes időpontfoglalásra is.

BEBOCSÁTTATÁS A NÉGYSZÖGLETŰ KERTBE

Megnyitották a Vatikáni Múzeum melletti, ún. Négyszögletű kertet, így a múzeum látogatói gyönyörű környezetben – a Szent Péter-bazilika kupolája, a vatikáni képtár fala és a vatikáni domb között – pihenhetnek meg. A pápai állam területén levő Giardino quadratót III. Pál pápa (1534–1549) építtette illusztris vendégei számára, a reneszánsz kertet Jacopo Meneghino ferrarai építész tervezte. A Vatikáni Múzeumot évente több mint ötmillió turista keresi fel.

KÉTÉLTŰ VÁROSNÉZŐ JÁRMŰVEK TOKIÓBAN

Kétéltű városnéző járműveket állított forgalomba egy cég Tokióban. A Csobbanós körútként hirdetett attrakció a budapesti RiverRide-hoz hasonló buszokon élvezhető, egy út 2800 jenbe (6400 Ft) kerül. A különleges járművek a 634 méter magas Skytree-torony közeléből indulnak, majd a környék és a zen kertjéről híres Arakava park megtekintése után negyedórát haladnak a Nagagava folyón. A Sky Duck nevű 41 személyes, 12 méter hosszú és 2,5 méter széles, hajó formájú buszokból jelenleg kettő üzemel Tokióban, ám a nagy érdeklődésre való tekintettel számuk várhatóan hamarosan tízre emelkedik.

SVÁJCI ÚJDONSÁGOK

2013 nyara a hitelesség, a hagyományok és a szokások jegyében telik Svájcban. Ennek szellemében kínálják szobáikat a történelmi szállodák, míg a Tipikus Svájci Szállodák szövetségének házai az adott tájra jellemző építészetet, környezetet és étkeket állítják „csatarendbe”. Lesz a nyáron Tell Vilmos idejét idéző programsorozat a Vierwaldstatter-tó környékén, amelyen a világ legnagyobb gőzhajóflottája szeli a habokat. A luzerni zenei fesztivál Wagner-művekkel készül a zeneszerző születésének 200. évfordulójára, aki a svájci városban hat évet élt és alkotott. A Schweiz Tourismus újabb, okostelefonokra és táblagépekre szánt applikációkkal készül a szezonra – egy ingyenesen letölthető alkalmazás pl. 1812 élményt tartalmaz helyszín és időpont szerint.

 

Top cikkek