HÍREK

SZEZONNYITÓ KIÁLLÍTÁS

2013. február 28. és március 3. között a Hungexpo területén rendezték meg hazánk legjelentősebb turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2013 – 36. Nemzetközi Idegenforgalmi kiállítást, amelyen öt kontinens harminc országának közel ötszáz kiállítója mutatta be idei kínálatát. A külföldi díszvendég Szlovákia volt, amely idén ünnepli önállóságának 20., fővárosa, Pozsony a koronázási ünnepségek 450. évfordulóját, Kassa, Európa Kulturális Fővárosa pedig egész éven átnyúló, gazdag programsorozattal várja a vendégeket (www.kosice2013.sk). A belföldi díszvendég, az egyre szépülő Nyíregyháza standján még az ott szorgoskodók ruhája is a zöld környezetet jelenítette meg – a sóstói pihenést, amelynek vizei nemrégiben nyerték el a gyógyvízminősítést, a 30 hektáros állatparkot, ahol több mint ötezer állat, ócenárium, trópusi dzsungel és fókashow egyaránt látható, a Felső-Tisza-vidék népi építészetét bemutató múzeumfalut, valamint a sokféle aktív időtöltés lehetőségét. Az ezeréves egyházi és épített örökséggel, gazdag népművészeti hagyományokkal és gasztronómiai ínyencségekkel büszkélkedő Kalocsa, mint a kiállítás kulturális díszvendége első ízben jelent meg önálló standdal, amelyet több száz paprikafüzér díszített. A paprika fővárosa és környéke – így a Szelidi-tó, a Hajósi Pincefalu – sokféle rendezvényt, kikapcsolódási és túrázási lehetőséget kínál. Az ország kilenc turisztikai régiója látványos standokkal jelent meg, egyediségüket, jellegzetességeiket hangulatos bemutatókkal, ételkóstolókkal, színvonalas kiadványokkal hangsúlyozták. A látogatók rengeteg elő- és főszezoni ajánlat közül válogathattak, ezek java jelentős kedvezménnyel volt foglalható.

 

TÖBB MINT EGYMILLIÁRD TURISTA

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) előzetes jelentése szerint 2012-ben világszinten a turistaérkezések száma 3,8 százalékkal bővült, és átlépte a bűvös egymilliárdos határt: egy év alatt 996 millióról 1035 millió főre nőtt. A célországok több mint 80 százaléka növekedésről számolt be, csak 25 országban volt csökkenés. A régiók közül Ázsia és a csendes-óceáni térség (+6,8 százalék), valamint Afrika mutatta a legnagyobb növekedést (+6,2 százalék). Amerikában 3,7, Európában 3,3 százalékos volt a bővülés, míg a Közel-Keleten 4,9 százalékos csökkenést regisztráltak. A legnagyobb Európa részesedése 534,8 millió fő érkezésével (51,7 százalék). A turisztikai kiadások terén a két legnagyobb feltörekvő küldő piac, Kína és Oroszország esetében 41,1, illetve 31,1 százalékos pluszt regisztráltak.

TIZIANO-KIÁLLÍTÁS RÓMÁBAN

A március elején nyílt kiállításon, a római Quirinale elnöki palota egykori istállóiból lett kiállítótermeiben a velencei reneszánsz mester, Tiziano Vecellio (1480–1576) negyven alkotása látható. A világ legnagyobb múzeumainak – így a madridi Prado, a párizsi Louvre, a firenzei Uffizi és a Pitti-palota – gyűjteményéből érkezett festmények végigkísérik a „reneszánsz zseni” munkásságát. A tárlat június 16-ig látogatható.

ÚJRA MEGNYÍLT A HABSBURGOK KINCSESKAMRÁJA

Tízéves felújítást követően újra látogatható a Habsburgok kincseskamrája, a bécsi Kunstkammer. A Habsburg-ház tagjai a késő középkorban alapozták meg rendkívüli arany- és ezüsttárgyakból, egzotikus ritkaságokból álló gyűjteményüket, azt a XIX. századig bővítgették. Most a múzeumlátogatók a főúri gyűjtemény nyolcezer darabjából több mint kétezret csodálhatnak meg, köztük a legértékesebbnek tartott műremeket, egy aranyszobrokkal ékesített, 26 centiméter magas reneszánsz sótartót. A Saliera néven ismert asztali díszt Benvenuto Cellini olasz mester készítette 1540–1543 között I. Ferenc francia király megrendelésére.

 

Top cikkek