HÍREK

NYÍREGYHÁZI ÁLLATPARK: EURÓPAI ELISMERÉS

Az Európai Állatkertek Szövetségének (EAZA) végrehajtó bizottsági tagja lett a Nyíregyházi Állatpark, amelyet január közepén három évre választottak be a földrész állatkertjeinek kultúrájáról döntő, legmagasabb szintű szakmai testületbe. Mint Gajdos László igazgató elmondta, a szövetség döntéshozó testülete véleményezi az Európai Unió szakági határozatait, amelyekben mostantól a magyar álláspont is érvényesülhet. A Nyíregyházi Állatpark Magyarország legnagyobb vidéki állatkertje. Közel 30 hektáros területén szinte természetes körülmények között közel 5000 állat él a világ majdnem minden tájáról.

2012-BEN SIÓFOK VOLT A LEGNÉPSZERŰBB

A Szallas.hu 2012-es összesítése szerint tavaly Siófok volt legnépszerűbb hazai úti cél, a tavalyi első, Hajdúszoboszló, illetve Budapest előtt. A tízes lista további helyezettjei: Eger, Balatonfüred, Gyula, Balatonlelle, Zalakaros, Hévíz és Sopron. Az adatok tanúsága szerint 20%-kal, 3,14 főre emelkedett az átlagos szállásfoglalás, a pihenni vágyók inkább az olcsóbb szálláshelyeket (apartmanok, vendégházak) keresték, és hosszabb időre foglaltak. A foglalások többsége (kb. 40%-a) ismét júliusra és augusztusra esett, üdülési csekkel átlagosan 48 ezer, a SZÉP-kártyával pedig átlagosan 52 300 forintot fizettek.

WIZZ AIR: 12 MILLIÓ UTAS

2012-ben 12%-kal, 12 millió fölé nőtt a Wizz Air utazóinak száma, amellyel tavaly csak Magyarországról 1,77 millióan repültek. Az útvonalak száma 203-ról 250-re emelkedett, így a légitársasággal immár 29 országba, köztük Grúziába, Izraelbe, Szlovéniába és Svájcba is el lehet jutni. A 80 ezer járat átlagos kihasználtsága 85% felett volt. 2012-ben a Wizz Air új poggyászszabályzatot vezetett be, és új életre kelt a Discount Club is, amely minden foglalásra érvényes, garantált kedvezménnyel jutalmazza az utasok hűségét. A Wizz Air 2013-ban 13,5 millió utasra számít.

REKORD ÉVET ZÁRT A HORVÁT TURIZMUS

A vendégszám és a tartózkodási idő több mint6, abevételek 5% feletti növekedésével rekordévet zárt 2012-ben a horvát turizmus: déli szomszédunknál 11,8 millióan 69,2 millió éjszakát töltöttek el tavaly. Bár a magyar vendégek száma mintegy 3%-kal 323 ezerre, az általuk ott töltött éjszakák száma pedig 4%-kal 1,8 millióra mérséklődött, a tartózkodási idő alapján még mindig Magyarország számít a 9. legjelentősebb küldő államnak. A horvát turizmus bevétele 2012 első három negyedévében 6,4 milliárd euró volt, és az ország GDP-jének 19,3 százalékát tette ki (+1,4%). Horvátország januártól a turisztikai ágazatban 10%-ra csökkentette az áfa mértékét.

VÍZUM NÉLKÜL ÖRMÉNYORSZÁGBA

Az örmény kormány úgy döntött: 2013. január 10-től az EU és a schengeni övezet tagállamai, így Magyarország állampolgárai is vízummentesen utazhatnak be 90 napnál rövidebb tartózkodás esetén Örményországba. A magyar Külügyminisztérium konzuli szolgálata egyidejűleg felhívta a figyelmet arra: mivel Örményország tavaly augusztusban (a „baltás” gyilkos átadása miatt) egyoldalúan felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, az országban jelenleg nincs magyar konzuli képviselet. Ezért azt javasolja, hogy a magyarok – ha bajba kerülnek – konzuli védelemért forduljanak valamelyik EU-tagállam jereváni külképviseletéhez.

112 AZ EURÓPAI VÉSZHÍVÓSZÁM

Az Európai Bizottság egyéves kampányba kezdett a legfontosabb közlekedési társaságokkal karöltve, hogy felhívják a turisták figyelmét arra: vész esetén tárcsázzák a 112-es hívószámot. A szám egész Európában ingyenesen hívható vezetékes és mobiltelefonról egyaránt, azon keresztül közvetlen segítség kérhető a helyi rendőrségtől, mentőktől és tűzoltóságtól. A bizottság döntését az indokolja, hogy egy felmérés tanúsága szerint az európai polgároknak mindössze 26%-a ismeri a 112-es vészhívószámot.

 

Top cikkek